Menu

Što DAB+ i 5G mreža donose radijskim slušateljima?

ZAGREB - Svijet se tehnološki mijenja nevjerojatnom brzinom, pa tako i načini konzumacije radijskih sadržaja. O mogućnostima o kojima se sve više govori i u Hrvatskoj, razgovarali smo s direktorom Radio Dalmacije i kreativnim konzultantom AGI-ja Hrvojem Turićem.
Stručna javnost bruji o 5G revoluciji i svemu što će ona donijeti na pojedinim područjima. Riječ je o mreži budućnosti koja je nedavno započela s komercijalnim radom u Hrvatskoj.

‘5G u usporedbi s 4G znači bolju, bržu i pouzdaniju distribuciju podataka, gotovo u stvarnom vremenu. Kako je riječ o vrlo kompleksnom sustavu potpuna izgradnja infrastrukture će potrajati.

Širenje 5G mreže u slučaju radijske industrije znači daljnji rast online slušanja radija, posebno s rastom broja automobila povezanih s 5G mrežom. S obzirom da je radio danas multimedijalan možemo reći da će rasti ukupna konzumacija radijskih sadržaja’, kaže Turić i napominje da će se otvoriti gotovo beskrajne mogućnosti, pa tako i na području IoT-a, Interneta stvari, tržišta koje je radijskoj industriji donijelo nove prilike.

Rasti će i konzumacija radijskih sadržaja putem modernih DAB+ prijamnika s obzirom na to da je krajem prošle godine stupila na snagu EU direktiva prema kojoj radijski uređaji ugrađeni u nove automobile moraju sadržavati prijamnik koji može primati i reproducirati radijske usluge koje se pružaju putem digitalnog zemaljskog radijskog odašiljanja - DAB ili DAB+.

‘Ova platforma može nuditi bolju kvalitetu zvuka i multimedijalni sadržaj. Ta mogućnost može se koristiti da se vozaču prikažu najnovije prometne informacije ili udarne dnevne vijesti. Mogu se prikazivati zanimljivi podaci o pjesmi koju putnici u automobilu upravo slušaju te još dosta toga. U svakom slučaju, širenje nove tehnologije znači i nove marketinške mogućnosti.’

Napominje na kraju i da se FM, DAB i 5G mreža nikako ne isključuju nego nadopunjuju.

‘Radio Dalmacija se preko FM-a može slušati od Prevlake do Svetoga Roka, putem DAB-a u cijeloj zemlji, a zahvaljujući internetu i u cijelome svijetu’, sažima Hrvoje Turić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam