Menu

4. HRF: Radio medij kojem se najviše vjeruje, najmanje izložen lažnim vijestima

ZAGREB - 4. Hrvatski radijski forum bio je vrlo uspješan, poručila je Silvija Londero Šimleša, predsjednica udruge HRF koja organizacijski stoji iza Foruma, a koji se u subotu, na Svjetski dan radija, održao u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu.
‘Neizmjerno me veseli što je Hrvatski radijski forum već postao tradicija na Svjetski dan radija. I ovo četvrto izdanje bilo je vrlo uspješno. U fokusu je bio razvoj digitalnog radija, a za jednim stolom okupili su se predstavnici resornog Ministarstva, regulatora, nadležnih agencija, radijski lideri i ostali stručnjaci. I ovom prilikom želim svim sudionicima zahvaliti na doprinosu, svi su iz svog kuta pridonijeli važnoj raspravi o digitalnom radiju’, rekla je Londero Šimleša zadovoljna i što su uspjeli organizirati ovakav skup u pandemijskim uvjetima, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Na poslovanje u tim uvjetima osvrnula se i na početku Foruma.

‘Iza nas je neobična, izazovna godina, godina koja je promijenila svijet. Svi smo ovdje svjesni na koji je način utjecala na medijsko tržište - poslovanje i upravljanje medijima promijenilo se iz temelja. Pandemijska je godina s programske strane pokazala svu kreativnost radijske industrije i pridonijela velikoj solidarnosti i zajedništvu na medijskom tržištu, ali je i uloga medija u pravodobnom i objektivnom informiranju javnosti postala jasnija nego ikada’, istaknula je.

Kako bi jasnija bila budućnost digitalnog radija radijski strateg, predsjednik Uprave AGI-ja i pokretač prvog cjelovitog digitalnog radija mojRADIO Ivan Jurić-Kaćunić pozvao je da se što prije krene s izradom strateškog dokumenta za razvoj digitalnog radija. Upozorio je na paradokse vezane uz DAB + u Hrvatskoj.

‘Imamo puno paradoksa, kad sam ih analizirao i stavio u kontekst onda sam došao do definicije da je u Hrvatskoj prisutna puzajuća digitalizacija radija.’ Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je na Forumu da smo još uvijek u testnom razdoblju i da u ovoj fazi nisu napravili daljnje iskorake oko digitalnog radija, ali da će, ako se bude ambicioznije prelazilo na digitalnu tehnologiju, morati redefinirati i sustav dodjele koncesija. Osvrnula se i na visoke profesionalne standarde na radiju.

‘Radio je kao mediji najmanje izložen negativnim fenomenima što se tiče lažnih vijesti i govora mržnje.’

Da je u ovim neobičnim vremenima radio dokazao svoju snagu okupljenima je video porukom poručio predsjednik Udruženja europskih radija (AER) Stefan Möller :

‘Sretan sam što je radio već nekoliko godina zaredom medij kojem se najviše vjeruje.’

Predsjednica udruge HRF, članice AER-a, Londero Šimleša navela je kako vjeruju da su bolje vremena pred industrijom i da se u ovoj godini nadaju djelomičnom, a optimistično i potpunom oporavku tržišta.

‘Očekivanja temeljimo i na proaktivnim aktivnostima nekih koji su danas ovdje s nama, a koji su temeljem promijenjenih okolnosti na tržištu stvorili nove modele poslovanja i neprestano idu naprijed. Za njih kriza ima dva lica i oni su ti koji udaraju temelje razvoja.’

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća Josip Popovac rekao je da je budućnost radija zagarantirana.

Emitiranje u FM-u će padati jer je DAB gotovo pet puta jeftiniji za emitiranje od FM-a, on je toliko zdraviji i zeleniji, jer troši puno manje električne energije’, kazao je Popovac koji je na kraju Foruma, u ime Vijeća, preuzeo medaljon ‘Nikola Tesla’, priznanje koje Hrvatski radijski forum tradicionalno dodjeljuje za poseban doprinos radijskoj industriji u protekloj godini.

Na 4. HRF-u su sudjelovali su i predstavnici Ministarstva kulture i medija na čelu s ministricom, ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta, direktor Odašiljača i veza Mate Botica, glavni direktor HUP-a Damir Zorić, svi članovi Vijeća za elektroničke medije, kao i menadžeri najutjecajnijih komercijalnih radijskih postaja Hrvoje Barišić (Antena Zagreb), Dario Antunović (mojRADIO), Drago Gradečak (Radio Kaj), Hrvoje Turić (Radio Dalmacija), Katijan Knok (narodni), član izvršnog odbora Udruženja europskih radija Luka Đurić i direktor agencije amm. Hrvoje Vukušić.

HRF je i ove godine održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji udruge Hrvatski radijski forum, a uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije i medijskog partnera Media Servis Globala.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam