Menu

Šulentić o intuiciji: ‘U kreativnoj industriji ima posebno mjesto’

ZAGREB - Anita Šulentić, prokuristica AMM Global Instituta, sa svojih gotovo 15 godina iskustva u radijskoj, odnosno kreativnoj industriji, ima puno toga za ponuditi mlađim generacijama zaljubljenika u radio, koje sustavno educira. Prenosi im znanje, pomaže da usavrše set neophodnih vještina, a ima što reći i na temu intuicije. Upravo će o ulozi ženske intuicije u kreativnoj industriji 21. stoljeća govoriti na konferenciji The Art of Feminine Leadership.
Za intuiciju smo čuli razne nazive poput predosjećaja, slutnje, instinkta, pa i šestog čula. Kakva joj je uloga u poslovnom okruženju? Šulentić objašnjava zašto se na početku karijere oslanjamo na nju.

‘U moru novih informacija i okolnosti teško je bez temeljnog znanja donositi odluke vezane za posao. Moguće je da nemamo dovoljno inputa, informacije su možda kontradiktorne, ili ih je previše da bismo ih mogli upiti. Upravo nam u takvim situacijama tijelo i um šalju signal koja je odluka ispravna. Bitno je imati određeno vrijeme u danu u kojem možete pustiti da proradi intuicija, i da vam se javi. Ako ste konstantno pod stresom, teško da ćete osjetiti aha-trenutak.’ Intuicija ima svoju ulogu posebno kad imamo puno više iskustva.

‘Intuiciju možemo nazvati osjećajem ili hunchem - odvija li se sve kako smo zamislili ili nam se samo u nekom trenutku pojavi misao da nešto nije ok, iako se na papiru, po pričama, po svemu što slušamo i vrlo često i vidimo čini da je sve u najboljem redu. Osobno mi se to događalo kod organizacije evenata i po pitanju angažiranja novih djelatnika.’ U kreativnoj industriji intuicija ima posebno mjesto.

‘U radijskoj industriji kreativnost je izrazito važna vještina, jer težimo originalnosti, odnosno dosad neviđenim rješenjima. Sastavna komponenta mnogih priča o uspjehu je upravo ta originalnost. A da biste donijeli nešto novo i drugačije često ste na posve novom terenu i tada i intuicija sigurno ima svoju ulogu u kreiranju.’

Objašnjava kako su mnogo manje šanse da ćemo pogriješiti slijedeći intuiciju ako smo svjesni vlastitih osjećaja i slušamo sami sebe, a da pritom ne dopuštamo strahu da zavlada. Taj dio je možda i najzahtjevniji.

‘Desna polutka našeg mozga upravlja promišljanjem koje se oslanja i na informacije koje nisu uvijek potpuno racionalne ili razumljive. To su primjerice ženski princip, intuicija, kreativnost… Iako je sama intuicija i dalje neobjašnjiva, ipak smo svi više-manje svjesni tog svog unutarnjeg ‘glasa’ koji nas ponekad vodi pa i protiv onoga što čujemo i vidimo.’

​Treće izdanje konferencije The Art of Feminine Leadership održat će se online 25. ožujka, a uz Anitu Šulentić bit će još niz govornika koji će otvoriti mnoge zanimljive teme temeljene na važnosti soft vještina za stvaranje dobrih rezultata i zadovoljstva zaposlenika, govorit će se o stvaranju budućih lidera kroz inkluzivne timove i pozitivnu radnu atmosferu, o osnaživanju ženskih liderica…

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam