Menu

‘Alociranje samo 10% budgeta s drugih platformi na radio zapanjujuće povećava doseg kampanje’

ZAGREB - Već smo pisali o tome kako je moć radija kao oglašivačkog kanala sve prepoznatija i kako sve češće pronalazi svoje mjesto u media mixu, što pokazuju istraživanja i iskustva. Što to konkretno donosi klijentima? Između ostalog, značajno, pa i drastično povećanje dosega za isti budget, odgovara Hrvoje Vukušić, direktor agencije amm. i kreativni konzultant AMM Global Instituta.
U koje medije investirati, prema kojima usmjeriti budgete za oglašavanje? Uobičajeno je to pitanje na koje oglašivači i agencije traže odgovor pri izradi planova za media mix. Činjenica je da je radio sve češće u njima i zauzima sve veći dio marketinških budgeta. Za to postoji jako dobar razlog, pojašnjava Hrvoje Vukušić.

‘Studije slučajeva pokazuju da kad se radio uključi u media mix dolazi do značajnog povećanja dosega kampanje. Primjerice, ako se s drugih platformi na radio preusmjeri samo 10% dolazi do 30, 40, pa i 50-postotnog povećanja dosega, a za klijenta je budget ostao isti. Radio po tom pitanju ostvaruje zapanjujuće rezultate. On je sjajan za optimizaciju budgeta, s istom razinom ulaganja isporučuje veći doseg, priliku da komunicirate s onima do kojih još niste došli. Povećava i ukupnu izloženost reklami putem dva ili više medija, a veća izloženost povećava i šanse za reakciju potrošača.’

Radio tako klijentima donosi konkretne rezultate. Stoga ne čudi da investitori kada jednom dođu u pravilu ostaju lojalni platformi, a pristižu i novi. Ipak, još uvijek relativno rijetko bilježimo slučajeve da veći igrači cijeli budget za kampanju investiraju na radio, a takvi slučajevi su u pravilu jako uspješni primjeri oglašavanja. Brojke su na našoj strani, poručuje Vukušić.

‘Dobar primjer je isključivo radijska kampanja koja je povećala prodaju Hyundaija Tucsona za 100%. Vrtila se na dva nacionalna i jednom regionalnom radiju, od kojih agencija amm. ima ekskluzivno pravo zakupa dva od tri, a to su narodni i Antena Zagreb.’

Ovo što mi danas pokušavamo na našem tržištu s alociranjem 10% budgeta na radio u zemljama zapadnog razvijenog svijeta odavno je već standard, oni trenutno investitorima pokazuju što u brojkama za njih znači povećanje udjela radija u mixu sa 10% na 20% i 25%. Učinci se multipliciraju, ROI osjetno raste, benefiti su višestruki’, zaključuje ovu temu Vukušić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam