Menu

Đurić o širenju DAB+ tehnologije Europom

ZAGREB - Europsko udruženje radija (AER), kao član WorldDAB Foruma, prati napredak u tehnologiji radija. Koliko se na starom kontinentu proširila platforma za digitalni radijski program - DAB/DAB+, pitali smo člana izvršnog odbora AER-a i kreativnog konzultanta AGI-ja Luku Đurića.
‘2020. je svakako bila važna godina po pitanju širenja DAB+ tehnologije’, kaže Đurić i upućuje nas na zanimljive podatke koji su pristigli s godišnjeg zasjedanja WorldDAB generalne skupštine, održane krajem prošle godine. U Velikoj Britaniji je slušanje radija putem DAB-a prvi put preteklo FM. U Njemačkoj je nedavno pokrenut drugi nacionalni DAB+ multipleks i uspostavljen je doseg do 83% stanovništva, a u Češkoj postojeći DAB signal stiže do čak 95% potencijalnih slušatelja. Na zasjedanju je izneseno i da u Norveškoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Italiji više od 90% novih automobila ima digitalni radio kao dio standardne opreme.

Po pitanju ove tehnologije najdalje se otišlo u Norveškoj gdje su još 2017. ugašene nacionalne i regionalne FM postaje. ‘Iako su zabilježeni pomaci na razini država i veći broj Europljana na posao vozi s upaljenim digitalnim radijem, novi zamah širenju DAB-a predstavlja nedavno stupanje na snagu EU pravila prema kojemu u sva nova vozila moraju biti ugrađeni DAB+ prijamnici’, ističe. Istodobno se u Europi radi na promociji digitalnog radija.

‘Predstavlja se publici kroz različite kampanje. Jedna takva u Nizozemskoj, u koju se uključio veći broj poznatih DJ-eva i voditelja, polučila je opipljiv uspjeh i dovela do značajnog povećanja slušanja digitalnog radija.’

Popularizaciji digitalnog emitiranja pridonosi i obogaćivanje radijske ponude postajama koje se ne mogu čuti na FM-u.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam