Menu

Prijevoznici HGK resornom ministarstvu iznijeli što ih muči

ZAGREB - Smanjen broj graničnih prijelaza sa Slovenijom za teretne prijevoznike, transport robe stranih prijevoznika bez dozvola, zabrana prometa teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta, prioritet za cijepljenje vozača kada radno sposobno stanovništvo dođe na red, povećanje iskorištenosti kapaciteta autobusa za prijevoz putnika - samo su neki od aktulnih problema i prijedloga koje su predstavnici udruženja cestovnih prijevoznika HGK iznijeli pomoćniku ministra mora, prometa i infrastrukture Mariju Maduniću na jučer održanom sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, priopćeno je iz HGK.
"Predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK Darko Vukadinović naveo je kako je Slovenija smanjila broj graničnih prijevoza za teretni promet što ograničava tranzit teretnih vozila kroz Sloveniju i zatražio da se izvidi mogućnost sa slovenskom stranom da se iznimka od ograničenja proširi na sve hrvatske prijevoznike, bez obzira na njihovo sjedište.

Predložio je i uvođenje odredbe, u Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, kojom bi se adekvatnije regulirala obveza kontrole dozvola stranih prijevoznika kako bi se izbjeglo da strani prijevoznici iz Hrvatske voze robu bez odgovarajuće dozvole ili da istu dozvolu koriste više puta. Osim toga, zatražio je podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za brisanje odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom se za vrijeme proglašenja zimskih uvjeta na cestama automatski zabranjuje promet teretnim vozilima s priključnim vozilom. „Taj se problem može riješiti na temelju već postojećih pravilnika koji omogućuju koncesionarima da prilikom proglašenja zimskih uvjeta, ovisno o situaciji i uvjetima na cesti, ograničavaju promet određenih kategorija vozila na određenom području“, pojasnio je Vukadinović.

Vezano za prijedlog određenih prijevoznika da se zabrani/ograniči promet teretnim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona vikendom po hrvatskim cestama, Vukadinović je rekao kako Udruženje cestovnog teretnog prometa HGK ne podržava takav prijedlog. Također, iznio je i problem sve težeg obavljanja međunarodnog teretnog prijevoza iz razloga što sve više zemalja uvodi različite obveze registracije i testiranja vozača, a koji propisi nisu usklađeni među zemljama te bi na to svakako trebalo upozoriti Europsku komisiju.

Berislav Saraja iz Udruženja cestovnog putničkog prometa zatražio je da se što je prije omogući javna usluga u cestovnom prijevozu putnika što je trebalo biti uvedeno još krajem 2019. godine. „Osim toga, od Stožera civilne zaštite RH zatražili smo povećanje iskorištenosti kapaciteta autobusa za prijevoz putnika s dosadašnjih 40 posto na barem 60 posto“, pojasnio je Saraja i zatražio podršku za ovaj prijedlog. Predsjednik Udruženja davatelja taksi usluga HGK Petar Dragić rekao je kako je aktualna pandemija koronavirusa prouzročila velik pad prometa i u autotaksi djelatnosti. Također, rekao je da Udruženje podržava liberalizaciju tržišta taksi usluga međutim potrebna je bolja regulacija kako bi se izbjeglo obavljanje djelatnosti “na crno“ i nelojalna konkurencija, a time i pritužbe korisnika, koji se reflektiraju na cijelu djelatnost pa i percepciju Hrvatske kad su u pitanju strani turisti i drugi korisnici. „Predlažemo uvođenje registra izdanih dozvola za autotaksi djelatnost na državnoj razini koji bi bio javno dostupan kao što je to registar prijevoznika“, pojasnio je Dragić i predložio da se ograniči broj vozila po izdanoj dozvoli te da se u dogovoru s Ministarstvom unutarnjih poslova pronađe mogućnost da se za autotaksi vozila uvedu registarske pločice koje bi se razlikovale od pločica ostalih vozila. Također, predlaže razmisliti i o uvođenje određenih vinjeta/naljepnica koje bi se postavljale na vozilo i koje bi bile svojevrsni identifikator dozvole i da se kao jedan od uvjeta, za vozila koja obavljaju ovu djelatnost, uvede da vozilo mora imati prtljažni prostor najmanje zapremine 300 litara.

Predstavnici svih udruženja zatražili su podršku za nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta i druge mjere potpore prometnom sektoru, a direktor Sektora za graditeljstvo i promet HGK Dario Soldo istaknuo je kako je prijevoznička djelatnost jedna od najpogođenijih pandemijom koronavirusa, a posebno djelatnost putničkog prijevoza u prošloj godini bilježi u prosjeku 50 postotni pad prometa. Zatražili su i podršku ministarstva da vozači koji obavljaju prijevoz putnika i vozači u teretnom cestovnom prijevozu budu među prioritetnim skupinama za cijepljenje onda kada radno sposobno stanovništvo dođe na red za cijepljenje protiv Covida 19. Naime, vozači koji obavljaju prijevoz putnika u kontaktu su s većim brojem ljudi, a vozače teretnog cestovnog prijevoza, na granicama sve češće traže negativne testove ili druge specifične potvrde za ulaz u druge zemlje.

Predstavnici Udruženja cestovnog putničkog prometa i Udruženja davatelja taksi usluga zatražili su podršku resornog ministarstva i za uvođenje povlaštene stope PDV-a za djelatnosti cestovnog prijevoza, a što je već više puta iz Hrvatske gospodarske komore komunicirano prema Ministarstvu financija.

Iz ministarstva su poručili kako će razmotriti sve prijedloge, daju podršku mjerama pomoći ovom sektoru, a najavili su i da se za nekoliko dana može očekivati objava izvješća s e-savjetovanja iz studenog 2020. o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a zatim Zakon ide u daljnju proceduru", stoji u priopćenju HGK.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam