Menu

MOL: Hrvatska u arbitražnom postupku nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava u INA-i

ZAGREB - S obzirom na nedavna događanja oko propitivanja zakonitosti postojećeg odnosa INA-e i MOL-a, a nakon pravomoćnosti presude Ivi Sanaderu, mađarski MOL je za Poslovni dnevnik dao komentar sve snažnijih zahtjeva za poništavanje međudioničarskih ugovora u Hrvatskoj. Odgovor MOL-a Poslovnom dnevniku prenosimo u cijelosti.

"Iz MOL-a su nam komentirali da je međudioničarskim ugovorima između hrvatske države i MOL-a propisano je da sporove u vezi s istima strane mogu rješavati samo pred arbitražnim sudom koji je osnovan i djeluje u skladu s pravilima UNCITRAL-a.

“Hrvatska je u siječnju 2014. iskoristila tu priliku i tužila je MOL, ali je MOL u cijelosti dobio arbitražni postupak koji je okončan o Božiću 2016. godine. Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava nad INA-om, a arbitražni sud je jasno izrekao i da su međudioničarski ugovori valjani, da je upravljanje INA-om (corporate governance) zakonito i da je MOL ispoštovao svoje zakonske i ugovorima preuzete obveze. Arbitražni postupak bio je sveobuhvatan i pokrio je svaki detalj. Procijenjeni su brojni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka. Uz to, arbitražnom sudu bila je dostupna i cijela dokumentacija kaznenog postupka vođenog u Hrvatskoj. Hrvatska je pokušala ishoditi poništenje ove arbitražne odluke, ali je Vrhovni sud Švicarske presudio da je jedini način rješavanja sporova oko međudioničarskih ugovora između hrvatske države i MOL-a arbitraža, a da državni sudovi nisu nadležni za te sporove. S obzirom na navedeno i budući da se od arbitražne presude iz 2016. nisu pojavili nikakvi novi dokazi ili nove informacije u vezi s navodnom korupcijom, ugovori se mogu zakonito mijenjati samo zajedničkom voljom dviju strana. Svi drugi načini izmjene i rješavanja sporova su nezakoniti i suprotni međunarodnom pravu”, ističu iz MOL-a na upit Poslovnog dnevnika."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam