×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2017

Menu

Vlada predstavila mjere za ublažavanje rasta cijena energenata

ZAGREB - Vlada je predstavila 4,8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata. Njima će se ograničiti rast cijena električne energije na 9,6 posto te plina na najviše do 20 posto, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike i tako dalje. Mjere na snagu stupaju od 1. travnja.
Europska unija nije energetski neovisna. Unija čak 90 posto plina uvozi, a 43 posto plina uvozi se iz Rusije. U brojnim europskim zemljama u posljednjih 6 mjeseci došlo je do drastičnog rasta cijena. Primjerice, u rumunjskom Bukureštu računi za plin porasli su za gotovo 400 posto.

"Prosječni porast cijena električne energije u EU krajem prošle godine je bio 30 posto, plina 70 posto i više. U hrvatskim kućanstvima nepromijenjene cijene zahvaljujući reguliranim cijenama. Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera od 1. travnja računi za struju poskupili bi 23 posto, a za plin 79 posto."

Rekao je premijer Andrej Plenković. Inače, Hrvatska proizvodi oko petine svog plina. Kod struje smo neovisniji pa uvozimo svega 9 posto potreba.

"Paket koji predstavljamo je vrijedan 4,8 milijardi kuna. Ovaj paket rađen je sustavno i u koordinaciji svih nadležnih ministarstava i tijela. On je pravovremen, kvalitetno pripremljen i sveobuhvatan. Ovaj paket mjera odnosi se na kućanstva, na poduzeća i na poljoprivrednike."

Kao što se i pretpostavljalo, ide se u snižavanje poreza. PDV na plin i toplinsku energiju trajno se snižava s 25 posto na 13 posto. S time da se PDV na plin smanjuje na 5 posto u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka 2023. godine. Smanjuje se i PDV na hranu, i to s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojiva i pesticide te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin. Na 13 posto smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone. Smanjuje se i PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto. Ministar financija Zdravko Marić kaže da rebalans proračuna neće biti potreban, te ističe da su porezi samo jedan od faktora koji formiraju krajnje cijene za potrošače.

"Ja mislim da smo u nekoliko navrata i iskustveno osjetili da spuštanje PDV-a ne mora nužno koincidirati sa spuštanjem cijena pojedinog artikla ili usluge."

Dakle, garancija nižih cijena nema. Postoje li neki mehanizmi kojima bi Vlada mogla spriječiti lov u mutnom? Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

"Da one koje detektiramo kao one koji su bez razloga išli s podizanjem cijena da ih jednostavno označimo. Zašto ne."A premijer Plenković nas je podsjetio...

"Mi smo tržišna ekonomija. Ovo su trenuci koji zahtijevaju odgovornost svih aktera. I proizvođača, trgovaca i onih koji cijene formiraju. Ovdje svi moraju dati doprinos."

U paket su uključene i socijalne naknade te vaučeri. Pa se tako zadržavaju postojeći korisnici socijalnih naknada za ugrožene kupce energenata te im se dižu naknade. Dodatno se i proširuje taj krug ugroženih kupaca, a naknada za električnu energiju se proširuje i na plin te se naknade udvostručuju na 400 kuna mjesečno.

"Ako netko od ovih sugrađana u ovoj kategoriji dobije račun za struju i plin koji skupa iznosi 370 kuna, taj vaučer će se iskoristiti u iznosu od 370 kuna. Ako njihov račun bude 410 kuna, oni će iskoristiti vaučer od 400 kuna, a platit će 10 kuna."

Mjere su usmjerene i pružateljima socijalnih usluga, poput domova za starije osobe. Njima će se pomagati s od 1000 do 4000 kuna mjesečno, a udomiteljske obitelji primat će mjesečnu naknadu od 400 kuna. Nije Vlada zaboravila naše umirovljenike.

"Oni koji imaju mirovinu do 1500 kuna dobit će jednokratnu naknadu od 1200 kuna. Oni koji imaju mirovinu od 1500 do 2000 dobit će jednokratno 900 kuna. Oni koji imaju mirovinu od 2000 do 3000 kuna dobit će jednokratno 600 kuna. Oni između 3000 i 4000 kuna dobit će 400 kuna."

Ovaj paket mjera jedan je od najsveobuhvatnijih u Eurospkoj uniji, tvrdi premijer Plenković i zaključuje.

"Ovaj paket mjera je jedan od najsveobuhvatnijih. Željeli smo, kada izađemo s njim, da je cjelovit, da je adresirao baš sve one ciljane skupine u društvu koje su na različite načine pogođene rastom cijena energenata. Značajno ublažavamo rast cijena plina i struje, znatno ublažavamo rast cijena hrane i drugih potrepština. Sveobuhvatno dotičemo sve slojeve društva. Ovaj paket je univerzalan i solidaran, a posebno je usmjeren na najosjetljivije skupine stanovništva'', rekao je Plenković.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam