Menu

Plenković: Njemačka je ključan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, otvoreni smo za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki

ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Banskim se dvorima sastao sa izaslanstvom Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu. Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Priopćenje sa sastanka prenosimo u cijelosti.

"Odbor njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu regionalna je inicijativa njemačkog gospodarstva za 29 država srednje, istočne i jugoistočne Europe te južnog Kavkaza i srednje Azije. Osnovana je 1952. g. te okuplja oko 350 tvrtki. Na sastanku se razgovaralo o jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i glavnim područjima za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatskoj.

Njemačka je i dalje prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a ukupna razmjena u 2021. iznosila je 6,4 milijarde eura. Nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021., predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je njemačke gospodarstvenike s planiranim aktivnostima Vlade za poticanje daljnjeg gospodarskog rasta, korištenje europskih sredstava u okviru NPOO-a i novog europskog proračuna, kao i predstojećim koracima za ulazak Hrvatske u schengenski prostor i europodručje.

Izvijestio je i o dosad poduzetim poreznim i administrativnim rasterećenjima te mjerama Vlade kako bi se unaprijedilo investicijsko i poslovno okruženje u Hrvatskoj. Osvrnuo se i na geopolitičku situaciju s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini, mjere koje Hrvatska poduzima kako bi pomogla Ukrajini, kao i posljedice rata na energetsku i prehrambenu opskrbu.

Njemačke tvrtke predstavile su svoje dosadašnje i potencijalne projekte u Hrvatskoj te potvrdile svoju spremnost za daljnju suradnju i investicije. Njemačke kompanije dosad su sveukupno u Hrvatskoj uložile 3,9 milijardi eura, što Njemačku stavlja na jedno od vodećih mjesta po visini ulaganja."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam