Menu

HGK: Revizije Europske komisije potvrđuju da sustav sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj funkcionira

ZAGREB - U Opatiji se održala dvodnevna konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH. Priopćenje Hrvatske gospodarske komore prenosimo u nastavku.
„Danas govoriti o sigurnosti i kvaliteti hrane, potrebi odabira hrane visoke nutritivne vrijednosti, funkcionalne hrane... nije moguće izvan konteksta drastičnog povećanja cijena inputa, cijena gotove hrane i inflatornog pritiska koji izravno utječu na smanjenje standarda i kupovne moći naših građana zbog čega mnoge namirnice za hrvatska kućanstva postaju luksuz“, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na dvodnevnoj konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane koja se od 23. do 25. svibnja održala u Opatiji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

Dodao je da je apsurdno da s jedne strane uljarice i žitarice proizvodimo u suvišku i one čine gotovo 60 posto suficita u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a s druge strane uvozimo gotovo 79 tisuća tona suncokretova ulja i smrznutih pekarskih proizvoda u vrijednosti preko 20 milijuna eura.

„Zato je potrebno povećavati preradbene kapacitete i finalizaciju prehrambenih proizvoda i ulagati u inovacije i digitalizaciju što je preduvjet produktivnosti, konkurentnosti ali i veće kvalitete i sigurnosti hrane“, naglasio je Kovačević.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić istaknuo je da inspekcije Državnog inspektorata obavljaju izuzetno složen i zahtjevan posao, a sve kako bi se osigurala sigurna i kvalitetna hrana na tržištu.

„To pokazuju i brojne revizije Europske komisije koje su potvrdile da sustav sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj funkcionira te da je na razini službenih kontrola drugih članica EU. Samo tijekom proteklih godinu dana kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje opozvan je 121 proizvod“, istaknuo je Mikulić.

Direktorica kvalitete Jamnice plus Ivana Petričević, govorila je o sustavu održivosti u Jamnici, koji uključuje projekt uvođenja 100 % reciklirane ambalaže i ostalih oblika ekološki prihvatljivije ambalaže u cilju održivog gospodarenja resursima, kao primjer društveno odgovornog poslovanja i zadovoljenja strogih zakonskih okvira. O obvezama subjekata u poslovanju s hranom u uspostavljanju, održavanju i pružanju dokaza o odgovarajućoj kulturi sigurnosti hrane, novom alatu koji je definiran Uredbom EU, govorila je Zdenka Bujanović, direktorica upravljanja sustavima sigurnosti i kvalitete hrane u Francku.

„Ministarstvo izrađuje, koordinira i financira više programa monitoringa u području sigurnosti hrane za čiju su provedbu tijekom 2022. godine osigurana sredstva u iznosu od 24 milijuna kuna“, izjavila je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede te je naglasila da u Ministarstvu u segmentu sigurnosti i kvalitete hrane vide priliku za podizanje konkurentnosti naše poljoprivrede i prehrambene industrije.

 Sudionici konferencije su u bogatom programu saznali brojne informacije i novosti vezane uz zaštitu hrane, uz poslovne procese u prehrambenoj industriji te najčešće nesukladnosti koje se utvrde pri službenim kontrolama te kako ih izbjeći.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam