Započelo održavanje trodnevne manifestacije Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju
- Napisao/la Media servis
- veličina pisma smanjivanje veličine pisma povećajte veličinu pisma
KRAPINA - Prvi Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa financiranog iz Europskog socijalnog fonda visoko su podigli ljestvicu očekivanja od narednih aktivnosti projekta.
Manifestacija je okupila mlade i iskusne profesionalce, OPG-ove, proizvođače, inozemne i domaće chefove i učenike strukovnih škola, mentore i profesore te potaknula međusobno umrežavanje, mnoge poslovne suradnje, ali kroz panele prikazala i kvalitetne primjere iz prakse o održivom turizmu, a sve to potvrđuje prepuna dvorana kongresnog centra Termi Tuhelj.U organizaciji Srednje škole Zabok - Regionalnog centra kompetentnosti Dani turizma i ugostiteljstva bili su prilika za upoznavanje turističke ponude, edukacije o trendovima, stručne radionice i natjecanja. Izniman interes poduzetnika iz turističkog i ugostiteljskog sektora za sudjelovanje na turističkoj burzi, visoko kvalitetne enogastronomske radionice, odlična prezentacija preko 20 OPG-ova iz sjeverozapadne Hrvatske te brojni posjetitelji iz sektora turizma i ugostiteljstva potvrda su odličnog početka prvih Dana turizma i ugostiteljstva u Zagorju.Manifestaciju je otvorila Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta RH, a uzvanicima su se obratili Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka, Mladen Hercigonja, načelnik Općine Tuhelj, i Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, dok je projekt ReCeZa predstavila Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.„Veseli nas činjenica da je ove godine upisan značajno veći broj učenika u zanimanja za ugostiteljstvo i turizam. Ministarstvo zajedno sa sektorom ulaže značajne napore kako bi ukupni uvjeti rada u turizmu i ugostiteljstvu bili što bolji. Učenici su prepoznali gotovo sigurno zaposlenje nakon završetka takvog obrazovnog programa. Povećane su potrebe za profesionalcima u turizmu, imamo sve veći broj objekata u kategoriji četiri i pet zvjezdica. U tom kontekstu centri kompetentnosti su nužnost kako bismo mogli održati visoki standardi“, istaknula je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.Trodnevna manifestacija započela je u utorak 27. rujna stručnim gastronomskim i vinskim radionicama, a traje do četvrtka 29. rujna kad se održava međunarodno natjecanje učenika strukovnih škola te natjecanje pod vodstvom chefa Tomislava Špičeka."Danas predstavljamo jednu lijepu priču koja će nas pratiti godinama jer u sustavu obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu od onog trenutka kad se Centar otvori ništa više neće biti isto. Ovim ćemo projektom prije svega poboljšati uvjete rada Srednje škole Zabok, ali ćemo napraviti jedan iskorak i to u smjeru cjeloživotnog osiguranja.“, rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.Prvi sajam turizma sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u organizaciji Srednje škole Zabok koja je zbog svoje izvrsnosti osigurala status regionalnog centra kompetentnosti, a djeluje na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te grada Zagreba.Prvi naš sajam vrlo je važan za daljnje projektne aktivnosti i razvoj centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu. Kad se naš centar izgradi te aktivnosti će se moći i proširiti. Moći ćemo uz redovno obrazovanje učenika pružati našim mentorima i poslodavcima predavanja i radionice najboljih stručnjaka s područje turizma i ugostiteljstva što će pridonijeti kvaliteti turističke ponude - ne samo naše županije, nego i cijele regije“, istaknula je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.Dani turizma i ugostiteljstva okupili su preko 20 OPG-ova sjeverozapadne Hrvatske koji su predstavili svoje proizvode:„Naš dugoročni cilj je ne samo povezati učenike, obrazovne institucije, djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu i njihove poslodavce, nego povezati se s OPG-ovima i to ne samo danas i na sličnim događajima koje ćemo organizirati, nego i po završetku projekta kad će biti formirana nova platforma koja će biti HUB poslovnih susreta za sve aktere u turizmu“ izjavila je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.Natjecanja učenika, okrugli stolovi, predavanja i radionice za profesionalce, strukovne nastavnike i učenike srednjih škola upotpunili su prve Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju koji se održavaju u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok financiranom iz Europskog socijalnog fonda.