Menu

HGK: Za potpore zapošljavanja za zelena i digitalna radna mjesta 146 milijuna eura

ZAGREB - Za nove mjere aktivne politike zapošljavanja, poticaja zapošljavanja te samozapošljavanja koje je povezano sa zelenom i digitalnom tranzicijom gospodarstva, do kraja 2025. godine osigurano je 146 milijuna eura te dodatnih 39,8 milijuna eura za obrazovanje putem vaučera do 2026. godine, rečeno je na predstavljanju mjera aktivne politike zapošljavanja koje se održalo u sklopu 13. sjednice Gospodarskog vijeća HGK Komore Zagreb.
„Kretanja na tržištu rada usko su povezana s kretanjima gospodarskog rasta. U cilju jačanja gospodarskog rasta i odgovora na potrebe gospodarstva, donesene su nove mjere aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu. One ujedno pridonose i digitalnoj i zelenoj tranziciji, a financirane su iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ESF-a i državnog proračuna“, kazao je Josip Zaher, predsjednik Komore Zagreb.

Na kraju trećeg kvartala 2022. godine stopa zaposlenosti u Hrvatskoj bila je 69,9 posto, a stopa nezaposlenosti 6,2 posto. Najnovije statistike pokazuju da je u siječnju u Hrvatskoj bilo nezaposleno 122.369 osoba. U provedbi novih mjera zapošljavanja u fokusu će biti dugotrajno nezaposlene te mlade osobe. „Kako bismo Hrvatsku učinili konkurentnom i potaknuli gospodarski rast, kreirali smo tri nove mjere koje pridonose digitalnoj i zelenoj tranziciji“, kazao je će Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Prema podacima koje je iznio rukovoditelj Odjela za aktivnu politiku zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Vjekoslav Špoljarić, od početka godine odobreni su zahtjevi za 2.500 podnositelja prijava, vrijednosti oko 4 milijuna eura. Od listopada 2016. do kraja prosinca 2022. u mjere aktivne politike zapošljavanja je bilo uključeno 212.454 osobe, za što je izdvojeno preko 951 milijun eura.

U prošloj godini u programe je bio uključen 31.481 korisnik, najviše u mjere obrazovanja i samozapošljavanja, te je uloženo 158 milijuna eura od čega je 99 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda. Oko 70 posto korisnika potpore za samozapošljavanje i dalje je aktivno na tržištu.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam