Menu

Kreativne industrije na internetu - prvi u nizu okruglih stolova zagrebačkog Sveučilišta

ZAGREB - Raspravom o kreativnim industrijama na internetu Sveučilište u Zagrebu započelo je realizaciju niza okruglih stolova u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prepoznavanja intelektualnog vlasništva.

„Sveučilište u Zagrebu već godinama stvara stručnjake iz područja intelektualnog vlasništva i već slijedeće akademske godine upisujemo novu generaciju polaznika poslijediplomskog sveučilišnog interdisciplinarnog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo. Iznjedrit ćemo kadrove koji će davati pravnu, ekonomsku i svaku drugu stručnu pomoć kreativnim, kulturnim i inovativnim industrijama", naglasila je voditeljica Studija Intelektualno vlasništvo Romana Matanovac Vučković na prvom u nizu skupova kojima se želi istaknuti važnost intelektualnog vlasništva i educirati javnost o nužnosti zaštite autorskog prava i poštivanju stvarateljskog rada.

Kako je priopćilo zagrebačko Sveučilište, uvodnim riječima na okruglom su stolu brojne posjetitelje pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Tomislav Josip Mlinarić.

Njihova izlaganja pokazala su jasnu viziju Sveučilišta - biti istaknuta visokoobrazovna institucija koja razvoj znanosti i obrazovanja vidi u jačanju partnerskih odnosa s drugim obrazovnim institucijama ali i sa subjektima gospodarskog sektora.

Moderatorica okruglog stola bila je Ana Radišić, a publici je predstavljena i reportaža koju je po idejnom konceptu Hrvatskog društva skladatelja producirala tvrtka Izvan fokusa.

„Kako konzumirate glazbu, filmove, vijesti?“ - bilo je pitanje postavljeno osobama različite životne dobi. Reportaža je donijela mnogo zanimljivih odgovora ali i otvorila mnoga nova pitanja.

Na okruglom stolu sudjelovali su ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, predstavnik Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava Nikša Bratoš, predstavnik Udruge novinskih izdavača HUP-a Dražen Klarić, predstavnica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Weisner, predstavnik Hrvatskog društva za zaštitu audiovizualnih izvođačkih prava Goran Navojec, predstavnica Hrvatske diskografske udruge/ZAPRAF Maja Vidmar Klarić, predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Branimir Mihaljević i voditeljica Studija Intelektualno vlasništvo Romana Matanovac Vučković.

Sljedeći u nizu okruglih stolova bavit će se gaming industrijom čiji razvoj u Hrvatskoj bilježi zapanjujući rast i pokazuje tendenciju daljnjeg razvoja. Događa li se to prebrzo i prati li pravna regulativa u području intelektualnog vlasništva potrebe ovog tržišta?

Postoji li svijest o važnosti intelektualnog vlasništva među samim stvarateljima računalnih igara i obraćaju li dovoljno pažnje na pravne aspekte svojeg stvaralačkog rada? To su samo neka od pitanja na koje će 26. travnja u auli Sveučilišta u Zagrebu pokušati odgovoriti sudionici okruglog stola. Svi okrugli stolovi izravno se prenose na Facebook stranici Sveučilišta.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam