Menu

AER: Radio je pouzdani vodič u svijetu koji se mijenja

AER: Radio je pouzdani vodič u svijetu koji se mijenja ZAGREB - Povodom Svjetskog dana radija Udruženje europskih radija (AER) objavilo je članak pod nazivom: Radio pouzdani vodič u svijetu koji se mijenja. Uz prigodnu čestitku poručili su da je UNESCO-ov Svjetski dan radija ove godine u znaku povijesti, sadašnjosti i budućnosti radija - Radio: Stoljeće informiranja, zabave i edukacije. Cijeli članak prenosimo u nastavku.
"Članak 19. Opće deklaracije ljudskih prava, kaže da: "Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice".

Svjetski dan radija 2024. obilježava 100 godina komercijalnog radija, a u tom razdoblju postao je medij koji je nedvojbeno najbliži ljudskim srcima i umovima, pružajući vijesti, zabavu i eudukaciju, u svim krajevima svijet. Zadovoljava našu potrebu da budemo informirani, kako za svakodnevnom životu, tako i u kriznim situacijama. Tijekom prošlog stoljeća radio se pokazao kao ključni medij u održavanju slobode mišljenja i izražavanja, često jedini koji opstaje i u kriznim vremenima. Brojna istraživanja su više puta pokazala da je radio medij kojemu se najviše vjeruje, a većina građana ga je rangirala iznad televizije, interneta, društvenih mreža i pisanih medija.

Radio je stoga prvi po pristupačnosti, preciznosti i intimnosti, a ne možemo ne istaknuti snažan javni interes u njegovoj zaštiti i dostupnosti. Vjerujemo da je ostao dostupan svima ljudima, na svim mjestima, bez obzira na to na koji način se emitira, analogno ili digitalno - na što se i dalje oslanja većina slušatelja globalno - njeguje se i online pristup radiju koji je jednako demokratski i otvoren. Poseban fokus je na automobilima, s obzirom na to da su upravo vozila najpopularnija za slušanje radija. Bilo da je riječ o zemaljskom emitiranju ili internetu, radio u automobilima, ne samo da je lako pronaći, nego ga je nemoguće ne pronaći. Informacije su javno dobro i zajednički resurs za cijelo čovječanstvo. Radio ima svoje mjesto u digitalnoj transformaciji informacijskog ekosustava, nadopunjujući internet i digitalne platforme. Evolucija komunikacijskih tehnologija trebala bi omogućiti ljudima pravo na informiranje i ideje kroz medije - umjesto uskraćivanja tog prava.

Pozivamo vlade, regulatorna tijela, proizvođače i automobilsku industriju, ali i sve članove globalne radijske zajednice da naprave sve što je potrebno kako bi radio nastavio napredovati; zbog zaštite slobodnog i nesputanog radijskog pristupa, zbog pluralizma i pouzdanih informacija; kako bi radio nastavio pomagati zajednicama i svim govornicima manjinskog jezika, kako mogli dobivati pravodobne informacije i kako bi mogli sudjelovati u demokratskim procesima; i kako bi osigurati da radio ostane dostupan svima, bez obzira na njihove financijske mogućnosti ili privatne okolnosti", stoji u objavi AER-a.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam