Menu

Klisović za MS: Prošla administracija napravila je pravi urbanocid u Zagrebu

ZAGREB - Parkirna mjesta kojih nedostaje, vodovodna infrastruktura koja se raspada pod zubom vremena i dugogodišnjeg neulaganja, dobivanje energije od otpada i unutarstranački izbori u SDP-u - o ovim smo temama u Intervjuu Media servisa razgovarali s predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Joškom Klisovićem.
Jedan od gorućih problema u Zagrebu koji postaje još veći izgradnjom novih stambenih objekata je pronalazak parkinga. Nakon predloženog modela blokovskih dozvola za parkiranje u javnoj je raspravi stigao niz komentara, kritika i sugestija građana pa ćemo vidjeti kako će izgledati konačno rješenje koje bi trebalo stupiti na snagu 1. listopada. Klisović je opisao kakav nered trenutno vlada u gradu po pitanju parkinga i zašto je neophodno uvesti promjene.

"Mi danas imamo situaciju da vlasnici nekretnina koji imaju dva, tri ili pet apartmana koje iznajmljuju u centru grada, a ne žive u centru grada, imaju pravo na povlaštenu kartu. Imamo jako puno povlaštenih karata. Oko osam tisuća više nego što u stvari imamo prijavljenih prebivališta u centru grada tako da ispada da je manje više svatko počeo imati povlaštenu parkirnu kartu. I zato je došlo do ovog velikog kaosa koji treba srediti."

Kaos je i ispod zagrebačkih prometnica u vodovodnim i kanalizacijskim cijevima. Dotrajale su zbog godina neulaganja, a scene potpoljenih ulica koje svako malo gledamo su jasan pokazatelj da je davno prošao krajnji rok za obnovu koja je sada u tijeku. Istovremeno se gradi cijeli niz novih stambenih i drugih zgrada koje će još više opteretiti vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. O prometu i parkingu da ni ne govorimo.

"Prošla administracija Milana Bandića napravila je pravi urbanocid u Zagrebu. Dozvolila je gradnju velikih zgrada na raznim dijelovima Zagreba, opteretila je dodatno tu lošu i slabu infrastrukturu velikim potrošačima što je dodatno doprinijelo devastaciji infrastrukture i pucanju cijevi. Zašto Bandić nije u nju ulagao? Jer se to ne vidi. Jer je ona ispod zemlje i ne može se pohvaliti nečime kao što je most ili nova zgrada ili nešto, a morate dekomodirati ljude da biste popravili infrastrukturu."

Ako bi došlo do odgode ili zabrane već ugovorene i odobrene gradnje, Grad bi investitorima morao plaćati nemale naknade štete. Štete, ali one po zdravlje boje se građani na prvi spomen izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, energane i sličnih postrojenja. No, ona bi trebala grad učiniti čišćim i donijeti energetsku i drugu korist građanima.

"I sad kad građanima dođete i kažete, gledajte, to beskorisno smeće koje proizvodimo u ogromnim količinama u ovom gradu možemo pretvoriti u vrlo korisno gorivo za proizvodnju energije. Cijena energije, vaši računi će automatski pasti bude li grad proizvodio tu energiju i ponudio je građanima. Dakle, past će cijena energije, a u isto vrijeme ćemo uštedjeti što ne moramo zbrinjavati taj otpad na način kako smo ga zbrinjavali vrlo skupo sada. I još ćemo to raditi na ekološki prihvatljivi način koji nije štetan za zdravlje i za okoliš."

Pozitivnih primjera korištenja otada za energente i slično ima po cijeloj Europi i šire. Ponegdje su energane implementirane i u samom centru grada. No, zabrinutost građana je donekle razumljiva, a Klisović se nada da će im kroz ovakve projekte vratiti vjeru u institucije. Također, nada se da će vratiti i vjeru birača u SDP u kojem se ovog vikenda održavaju unutarstranački izbori. Klisović želi ući u Predsjedništvo stranke. Kaže da dio građana SDP percipira kao stranku koja je vječito u unutarnjem sukobu i trenutno je politički bezidejna.

"To je jednostavno gorka istina. Takva percepcija nažalost prevladava kod određenog broja građana. Ono što je želim napraviti svojom kandidaturom u Predsjedništvo je suočiti moju vlastitu stranku s takvom percepcijom i reći ovo je nepobitna činjenica. Mi možemo misliti da je naša stranka u boljem stanju nego što je dio građana percipira, ali moramo poći od činjenice kako je oni percipiraju."

Vidjet ćemo hoće li SDP uspjeti doživjeti katarzu za kojom već dugo poseže, ali nikako da je dohvati.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam