×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1917

Menu

Lalovac: Guverner treba djelovati, a ne samo upozoravati

ZAGREB - U ekskluzivnom intervjuu za Media servis, ministar financija Boris Lalovac osvrnuo se na najave guvernera da bi rate na kredite u eurima mogle rasti. Posao guvernera je da djeluje, a ne samo upozorava, složio se Lalovac.

Osvrćući se na najave da bi rate kredita u eurima mogle biti više za 2000 kn ako se EURIBOR popne na 5 posto, a sada je 0,2, ministar financija postavio je protupitanje:







"Zašto se nije smanjila rata za 2000 kn, od 2008. onome tko je tada uzimao kredite, ako je EURIBOR tada bio 5%, a sada je 0,16? Zašto mu se nije smanjila? E to trebate pitati poslovne banke".



Na pitanje nije li posao guvernera koji upozorava na mogućnost povećanja rata u eurima i da djeluje, ministar kratko odgovara: "apsolutno".







No na ocjenu i da HNB, banke ali i Vlada peru ruke od ove cijele situacije, Lalovac ističe - mi ne.







"Vlada sigurno ne pere ruke, ovo je jedina Vlada u 25 godina koja je intervenirala dvjema administrativnim mjerama da bi zaštitila svoje građane. Možemo se mi ljutiti ili ne ljutiti, svađati, ali zakonski nijedna Vlada, a znate da su bili pregovori 2011. s HDZ-ovom Vladom, nije ništa učinila - nego su rekli: to je tržišni mehanizam. Mi smo rekli - nema tržišnog mehanizma kada su građani ekstremno ugroženi".



Ono što vam sigurno mogu obećati, pogotovo ako ova Vlada ostane, da ćemo svoje građane zaštititi ako do povećanja EURIBORA dođe, umiruje Lalovac.







"Znači nije potrebna nikakva panika, ono što su najavljivali, i Vlada za to mora imati instrument, ako se takav veliki poremećaj na tržištu dogodi, da djeluje". Uskoro opširnije...

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam