Menu

Rukavina za MS: Svaki poziv od našeg dragog stanovnika Hrvatske puno znači

ZAGREB - Prije 16 godina, mlada novinarka Ana Rukavina je sa samo 29 godina jednim pismom upućenim iz bolničke sobe na zagrebačkom Rebru, gdje se liječila od leukemije, dirnula i pokrenula Hrvatsku. Ana je bitku izgubila, ali zaživio je Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te Banka krvi iz pupkovine. Iza nje je ostala misija i želja koju je do posljednjih trenutaka života isticala - 'Želim život''. U Intervjuu Media servisa Kristina Tomljanović je razgovarala s voditeljicom Zaklade 'Želim život' Marijom Rukavinom.
Kad je Zaklada počela djelovati, Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica brojao je njih 15o, većinom roditelja, braće i sestara oboljelih. Danas je ta brojka impresivno velika.

''Upravo smo dobili izvještaj, 62 540 s tim da je tu već veliki dio ispisanih koji nakon 65 godina automatski izlaze iz tog registra, ali svake godine zanavljamo nove, mlade uzorke, bar 1000 kuna i u ovim teškim godinama korone se barem toliko prikupljalo''.

No, ima još impresivnih brojki. Iznimnim doprinosom Zaklade u registru spašeno je 160 života.

''Zamislite koliko je to ljudi, koliko majki i očeva, braće i sestara oboljelih, koliko sretnih ljudi kad im se javi da je za njih pronađen za njih podudarni darivatelj koji im u potpunosti odgovara, to je ona slamka, ona nada spasa''.

Za sve one koji su voljni pomoći, Rukavina navodi kako mogu postati darivatelji krvotvornih matičnih stanica.

''Imamo osam transfuzijskih centara po Hrvatskoj gdje se mogu permanentno upisati, tamo su upute, ako dođu, ne moraju biti natašte, ispune jedan upitnik. Uvjet je da su od 18 do 40 godina, da su zdravi i da ne boluju od nekakve teže bolesti''.

Najvažnija misija Zaklade je stručno usavršavanje mladih liječnika i medicinskih sestara u najvećim svjetskim centrima, kao i financiranje projekata kojima je svrha istraživanje novih mogućnosti liječenja malignih bolesti. Zaklada je dosad na usavršavanje uputila osam hrvatskih liječnika.

''Dosada su nam se svi naši vratili i rade po bolnicama: Merkur, najviše na Rebru i bolnica Dubrava. Idemo na to da svagdje gdje postoje te veće hematologije da od tuda idu naši liječnici. Prekrasno je to''.

Upitali smo Rukavinu koliko su joj rad i angažman te spašavanje drugih života pomogli da se lakše nosi s preranim odlaskom svoje kćeri.

''Puno mi je pomoglo. Živim za to. Nekako mi je smisao života u toj tišini mojoj, da radim nešto korisno''.

Dolaskom prosinca počela je i vrijedna humanitarna akcija ''Želim život'' koju građani mogu podržati pozivom na 060 9000 te donirati pet kuna + PDV. Ovu subotu je na rasporedu i tradicionalni božićni koncert Zaklade Ana Rukavina koji će se emitirati na programu Nove TV, a svojim glazbenim izvedbama podršku akciji dat će i neke od hrvatskih glazbenih zvijezda poput Prljavog Kazališta i Miroslava Škore.

​''Onaj svaki poziv od našeg dragog stanovnika Hrvatske jer svi iz Hrvatske mogu nazvati taj humanitarni broj, puno znači. To je pet kuna, mnogima je i to teško, ali puno nam znači''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam