Menu

Specijalna bolnica Sv. Katarina preseljena na novu lokaciju

ZAGREB - Specijalna bolnica Sv. Katarina, europski centar izvrsnosti za personaliziranu medicinu, preseljena je u nove prostore na adresi Branimirova 71E u Zagrebu. Zgrada na šest katova nalazi se nadomak centra grada, a prostire se na 4100 kvadrata. Sadrži 16 centara izvrsnosti u kojima radi 120 djelatnika, od čega 54 liječnika.
Anesteziologija, radiologija, kardiologija, gastroenterologija, ginekologija, fizikalna medicina, interna medicina te vaskularna kirurgija, samo su neki od odjela na kojima se pacijenti mogu liječiti, a uvedeni su i jedinstveni, detaljni sistematski pregledi. Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina Dragan Primorac:

"U ovom trenutku iznimno je važno da Sv. Katarina praktički radi cijelu dijagnostiku. Mi smo sada pokrenuli laboratorij koji je gotovo potpuno robotiziran i koji radi kompletnu biokemijsku analizu. Na to je, s našim partnerskim institucijama, napravljen i cijeli servis iz genetike koji mi zovemo Omix, a na raspolaganju je u Sv. Katarini."

Novost je i da pacijenti u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina mogu napraviti i pregled uređajem za magnetsku rezonancu MR 3 Tesla. Ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina, radiolog Igor Borić:

"S ovim uređajem naši pacijenti dobivaju mogućnost precizne dijagnostike svih organskih sustava tijela - od glave, kralješnice, zglobova do trbušnih i zdjeličnih organa i to relativno brže nego na ranijim MR uređajima. Slika je kvalitetnija, a to nama radiolozima i drugim kliničarima daje mogućnost puno preciznije i brže dijagnostike."

Specifičnost bolnice je i što je uvedena potpuna digitaliziranost. Članica Uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina Jadranka Primorac:

"Prva bolnica u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koja pacijentima preko 'Pacijent portala' omogućuje dostupnost svih nalaza i digitalnih snimki i to preko šifre koju dobiju. To je ogroman iskorak kod razmjene podataka i to je dobar putokaz i za javne bolnice kako međusobno razmjenjivati podatke te sustav učiniti što učinkovitijim."

Što pacijenti mogu u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina napraviti na račun HZZO-a?

"Ljudi žele i imaju pravo te je potpuno legitimno da, kao u svijetu, dođu u privatnu instituciju s uplatnicom, nakon što cijeli život uplaćuju zdravstveno osiguranje te se liječe u akreditiranoj instituciji. Mi smo na svega 3,5-4 posto ugovora s HZZO-om i to se tiče pregleda magnetskim rezonancama. No, nastojimo uvjeriti kolege iz HZZO-a i Ministarstva da je došlo vrijeme da se omogućio liječenje građana RH u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina po istim uvjetima kao i u bilo kojoj drugoj bolnici."

​Podsjetimo, Specijalna bolnica Sv. Katarina je službena bolnica Hrvatske nogometne reprezentacije i Hrvatskog olimpijskog odbora, a u njoj se godišnje liječi više od 40 tisuća pacijenata iz zemlje i inozemstva. Također, Sv. Katarina je Europski lider u primjeni integriranog koncepta personalizirane medicine u kliničkoj praksi poput farmakogenomike, primjene mezenhimalnih matičnih stanica u liječenju oštećenja hrskavice, primjene prediktivnih genetskih testova s ciljem ranog otkrivanja ili sprječavanja nastanka karcinoma, ali i niza drugih bolesti te analize ključnih gena (294) povezanih s nastankom iznenadne srčane smrti.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam