Menu

Ropar iz HLK za MS o Uredbi: Nitko od liječnika nema povećanje od 40 posto

ZAGREB - Dok se sindikati izjašnjavaju o Vladinim Uredbama o koeficijentima, a među prvima su liječnici najavili da su spremni za štrajk, o stanju u sustavu zdravstva u Intervjuu Media servisa razgovarali smo sa Samijom Ropar iz Hrvatske liječničke komore. Osim materijalnih prava prokomentirala nam je i druge boljke sustava, ali i dala mišljenje o Beroševu magičnom rješenju oko listi čekanja.
Ropar kaže da je njihov prijedlog oko koeficijenata pri kraju. ‘‘Znamo točno što nam je ponuđeno i znamo točno što želimo‘‘, rekla je i otkrila neke od primjedbi, izuzev nezadovoljstva postocima povećanja plaća.

‘‘Postavljanjem distinkcija, razlika između mladih liječnika i između liječnika koji imaju najviše iskustva u sustavu zdravstva i organizacijski smo zbijeni u premalo koeficijenata da tako kažem. Tu su napravljene kategorije specijalista 1, 2, i 3 i onda u zadnjoj ponudi odjednom je postalo to specijalist 1 i 2. Mi nismo zadovoljni s tim i to ćemo sigurno tražiti u našem prijedlogu da se opet razdvoje specijalisti prema uvjetima rada‘‘.

Kaže da ministar zdravstva stalno prikazuje iznose u kojima se ne radi o plaću o kojoj se sad s koeficijentima pregovara.

‘‘Nego radi se o primanjima koja liječnici stječu mimo mjesečnog fonda sati, mimo tjednog fonda sati, znači prekovremenim satima, radu noću, blagdanom, dežurstvima i nedjeljama, vikendima i gdje drugi u javnom sustavu nisu na takav način opterećeni‘‘.

‘‘Povećanje neto primanja liječnicima od travnja raste za 40 posto‘‘, ponavlja ministar zdravstva Vili Beroš, a Ropar na to kaže:

‘‘Ministar manipulira s javnošću, pokušava meni dokazati da ću ja imati plaću 3.500 eura, a ja znam da neću. Manipulira se i s postocima. Mi smo dobili Uredbu koju predlaže Vlada i nitko u sustavu pa tako ni liječnici posebno nemaju nigdje sa strane u rubrici povećanje od 40 posto‘‘.

Nakon što je ministar Beroš najavio da će se s liječničkim udrugama sastati idući tjedan uvjeren da do štrajka neće doći i da će postići kompromis, Ropar kaže - nismo uvjereni kao on, ali kad iznesemo primjedbe i prijedloge nadamo se dogovoru. Što se tiče Zakona o radnopravnom statusu od kojeg liječnici ne odustaju, Ropar kaže:

‘‘Mi smo sada dobili poziv za radnu skupinu i nadamo se da će idući tjedan radna skupina konačno početi ponovo s radom. Međutim mi želimo i ostajemo pri tom zahtjevu da se naš Zakon donese do izbora‘‘.

Na kraju se osvrnula i na rješenje kojim se Beroš hvali da je riješio liste čekanja, odnosno do zacrtanih 270 dana, ali na način da je oko 41 tisuću pregleda prebacio privatnim klinikama. Tvrdi da je struci prije svega nejasno zašto se baš odlučilo na 270 dana.

‘‘Narodskim rječnikom rečeno - to drži vodu dok majstori odu. Njima treba pristupiti kontinuirano, planski, s perspektivom. Moraju se izdvojiti liste čekanja za takozvane hladne i pretrage i hladne operacije, treba informatički sustav nadograditi na način i da je nemoguće višestruko naručivanje, mora se pratiti je li neki pacijent već obavio pretragu negdje drugdje‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam