Menu

Novosel za MS: Vladine reforme neće pomoći nikome

ZAGREB - Uoči 1. Maja u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel. Zašto će Praznik rada sindikati prosvjedovati, kakav je položaj radnika i štiti li ih naše pravosuđe?
I ove godine Savez samostalnih sindikata će zajedno s Maticom sindikata u prosvjednoj povorci krenuti do Maksimira. Poruka ovogodišnjih prosvjeda je - Reforme, ali one koje će pogodovati radniku.

Novosel nema dobrih riječi za vladin paket reformi.

"Apsolutno neće donijeti bolji život hrvatskim građanima i neće riješiti onaj najveći problem koji trenutno postoji u Hrvatskoj, da Hrvatska svakim danom ima sve manje radnika, sve manje građana. Međutim naši poslodavci još na tradiciji one 91., 92. kada su neki postojali tajkuni preko noći, misle da je to moguće danas. Nije moguće, zato Hrvatskoj i trebaju reforme, ali reforme za ljude", rekao je Novosel.

Sindikati tako traže pravedne plaće, kvalitetno zdravstvo i obrazovanje te dostojanstvenu starost. U Hrvatskoj je prosječna plaća šest tisuća 200 kuna, medijalna nešto viša od pet. No, nedostaje radne snage međuostalim i u turizmu. Novosel navodi primjere gdje je radnicima obećana plaća za osam sati, ali radili su deset i više, gdje im je obećan smještaj da bi im ga se odbijalo od plaće.

"Ali ovakva negativna iskustva jednostavno ruše sliku hrvatskih poslodavaca. Ruše vjeru hrvatskih radnika da se u Hrvatskoj može pošteno raditi i pošteno zaraditi. Onda idu vani. Idu vani jer imaju prijatelje, rodbinu, u Njemačkoj, Irskoj, koji im kažu, ono što nam je rečeno, to i dobijemo", poručio je Novosel.

Štiti li hrvatsko pravosuđe radnika ili onoga tko ima novac?

"Tko to misli da jedna osoba, kao poslodavac, ako se misli na fizičku osobu, može sam provoditi posao u tvrtci. Svaki taj poslodavac sigurno mora imati kvalitetne radnike, vrijedne radnike, ali mora imati i zadovoljne radnike. Ako radnici nisu dobro plaćeni, ako su im uvjeti rada ovakvi kako sam maloprije govorio, onda ne mogu biti zadovoljni radnici", istaknuo je Novosel.

Novosel zato poziva građane da im se pridruže u sindikalnoj povorci za Prvi maj.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam