Menu

Plenković ekskluzivno za MS o uhićenjima: Nema nedodirljivih, dosta je korupcije

ZAGREB - U ekskluzivnom Intervjuu tjedna Media servisa premijer Andrej Plenković komentirao je veliku akciju uhićenja, prvu procjenu BDP-a za prvo tromjesečje, ali i nadolazeće parlamentarne izbore. Intervju je vodila Andrea Barać.

 

O velikoj akciji uhićenja u Hrvatskim šumama i nizu ministarstava, premijer Plenković je poručio da izvršna vlast ne odlučuje kada se ovakve akcije pokreću, da je riječ o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako, kaže, i treba biti.

 

 

 

"Politika naše Vlade, mene osobno, HDZ-a je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije. Ukoliko se u ovim istragama pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo, za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime, bez obzira na stranačku pripadnost, nema nedodirljivih. I naša jasna poruka je: Dosta korupcije".

 

 

Na pitanje zašto su uhićenja uslijedila baš sada, pred parlamentarne izbore, odgovorio je:

 

 

 

"Svaki je trenutak dobar kada je riječ o borbi protiv korupcije. Ne odlučuje izvršna vlast kada se pokreću ovakve akcije, ne odlučujem ja kao premijer da netko eventualno radi djela koja bi bila protuzakonita. Ako netko osobno tako nešto učini, za to mora i odgovarati. Ova akcija nema nikakve veze ni sa Vladom, ni sa terminom izbora i ako nekome bude dokazano da je kriv, taj će odgovarati".

 

 

Komentirao je i procjene Državnog zavoda za statistiku o BDP-u u prvom tromjesečju ove godine, što je ujedno i najsporiji rast u posljednjih šest godina.

 

 

 

"Očekivan je pad BDP-a u prvom tromjesečju. Ono što je dobro da ipak imamo blagi rast od 0,4 posto. Ova 2020. bit će godina koju nitko nije želio po pitanju pada BDP-a, od najvećih gospodarskih sila svijeta, pa do najmanjih država. Nažalost, pandemija Covida-19 je silno pogodila svjetsko, europsko, pa time i hrvatsko gospodarstvo. Ono što je dobro za nas je da imamo nekoliko poluga kako da se što brže vratimo na put gospodarskog oporavka''.

 

 

Jedna od tih poluga je plana za oporavak gospodarstva Europske komisije prema kojem će Hrvatska dobiti 10 milijardi eura, od višegodišnjeg financijskog okvira još toliko. Plenković sve to pripisuje reputaciji naše zemlje za št zaslužnom drži svoju Vladu. Znači li to da smo toliku pomoć dobili samo zahvaljujući njegovim vezama u Bruxellesu?

 

 

 

"Nije to samo zbog dobrih odnosa i veza. To je zato što je Vlada RH jako dobro iskomunicirala svoje potrebe. EK je izašla s jednim dokumentom, što su potrebe svake od zemalja, da ide brže prema putu oporavka. Mi smo vrlo jasno predočili sve argumente, zato i služi ta komunikacija. Bitno lakše je iskazati te potrebe i tu komunikaciju, kada imate tamo ljude koje dobro poznajete, koji vam vjeruju i s kojima imate izvrsne i tijesne kontakte i onda je i ovaj rezultat za Hrvatsku, gdje su sredstva koja su nama data, više od 20 posto našega BDP-a. To znači da je Europa shvatila u kojoj je Hrvatska situaciji".

 

 

Prošli smo prvi val koronavirusa, kako Plenković kaže uspješno, a što ako nas na jesen zahvati drugi val. Tvrdi da nitko ne može predvidjeti hoćemo li biti spremni opet zaustaviti cijelu zemlju.

 

 

 

"Sada imamo novo iskustvo upravljanja krizom bez presedana. Sada bismo s unaprijed kvalitetno pripremljenim zdravstvenim kapacitetima, od intenzivnih njega, respiratora, unaprijed definiranih bolnica, dovoljno zaštitne opreme, posloženom strukturom civilne zaštite. Mogli bismo, siguran sam, s ovim iskustvom još bolje upravljati krizom i kalibrirati mjere na način koje će osigurati javno-zdravstvenu sigurnost, a istodobno smanjiti troškove i negativne efekte na gospodarstvo".

 

 

Raspušten je Sabor, na parlamentarne izbore idemo 5. srpnja, a Plenković će biti nositelj liste u I izbornoj jedinici. Ide ponovno u osvajanje Zagreba, a je li zbog toga počeo govoriti da stranka Milana Bandića neće prijeći izborni prag? Znamo da Bandić pred izbore nije baš popularna tema, sjetimo li se i bivše predsjednice države. Zašto je uvjeren da Bandićevi ljudi neće prijeći prag?

 

 

 

"Pa gledam ankete, vrlo jednostavno". "A HNS u toj priči? Isto ne prolazi baš dobro, hoće li vam on možda biti opet partner"? "A vidjet ćemo. Svi su sada u izbornoj utakmici, svi se bore za povjerenje birača".

 

 

Ponovio je da je Miroslav Škoro pomogao SDP-u na predsjedničkim izborima pa u tom kontekstu i dogovorio na pitanje sa Škorom u koaliciju - da ili ne?

 

 

 

"Dakle, ako netko ide za tim da na Pantovčak dovede predstavnika SDP-a, što je uspio, kandidata. Ako u drugom krugu kaže: križajte listić, nemojte ići na izbore, kakav je to partnerski odnos? Domovinski pokret nije opcija za desno biračko tijelo, to vrlo jasno poručujem".

 

 

Oporba s druge strane tvrdi da je HDZ Nacionalni stožer civilne zaštite koristio u predizborne svrhe.

 

 

 

"HDZ ima postignuća u ovom mandatu, dakle Vlada. Pa nije sada sve što smo mi radili u ove četiri godine zaboravljeno, u odnosu na pandemiju Covida-19. Dakle, nije Nacionalni stožer nastao iz nekog vakuma, nije došao negdje sa strane, on ima vrlo jasnu i definiranu strukturu. Problem za Stožer je nastao kada je oporba shvatila da Stožer dobro radi".

 

 

Onda se na listi za VII izbornu jedinicu pojavilo ime Maje Grbe Bujević, široj javnosti poznate upravo od pojavljivanja na presicama Nacionalnog stožera.

 

 

 

"Ukoliko je karlovačka županijska organizacija nju predložila, sigurno ju je predložila zato što smatra da je dobar kandidat i da može nešto pridonijeti". "Mislite li vi da je ona dobar kandidat i hoćete li prihvatiti njezino ime na listi"? "Mi analiziramo kandidature, kandidatura ima po izbornoj jedinici samo 14. Mi u Karlovcu imamo veliki broj kvalitetnih ljudi, ukoliko se odlučimo za nju, ukoliko su i oni sigurni da je ona jako dobar adut za HDZ, zašto ne".

 

 

Zagrepčani mu sigurno neće oprostiti što su Sabor raspustili prije donošenja Zakona o obnovi Zagreba. No premijer nije htio odgovoriti tko je odgovoran za njegovo nedonošenje, samo je ponavljao što je Vlada do sad učinila kako bi pomogla građanima koji su ostali bez krova nad glavom.

 

 

Čekamo izborni program HDZ-a, a jednu stvar je već ranije najavio - ako ponovno osvoje vlas ići će na zakonsku zabranu rada nedjeljom. Na pitanje je li razmišljao i o izmjenama zakona da se smanji minimum tjedne satnice kako poslodavci ne bi imali izgovor otpuštati radnike, odgovorio je:

 

 

 

"Naš prijedlog koji nije napravljen na način da isključuje kompletno rad nedjeljom, kao što ste vidjeli, prema ovom inicijalnom prijedlogu, on uključuje 14 nedjelja kada bi se radilo. Zbog toga nastojimo naći održivo rješenje koje neće sutra pasti na Ustavnom sudu, koje neće dovesti do pada zaposlenosti, a kamoli do otkaza, zato što se struktura rada može organizirati na način koji bi bio prihvatljiv. To je prijedlog utemeljen na podacima".

 

 

Sutra ćemo obilježiti 30. Dan državnosti, nakon gotovo dva desetljeća opet 30. svibnja, a ne 25. lipnja, jer je Vlada donijela novi Zakon o blagdanima. Predsjednik Zoran Milanović je rekao da sutrašnji dan za njega nije dan državnosti.

 

 

 

"S jedne strane mi je žao, s druge jako čudno da predsjednik Republike ima jedan stav koji gotovo ne poštuje pozitivni zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabora, a to je da je Dan državnosti 30. svibnja. I on bi ga trebao poštovati. Mi smo pripremili program koji će krenuti polaganjem vijenaca na Mirogoju, nakon toga je predviđena sveta misa u crkvi sv. Blaža, gdje ćemo mi biti, koliko sam čuo on tamo neće biti, nakon toga je predviđen program ovdje na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on tamo isto neće biti. Navečer će biti koncert koji se organizira ispred HNK, gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti. Pa njega pitajte to. Ovo što vam govorim, to je što sam dobio kao informaciju''.

 

 

Pitali smo premijera zašto je Dan Hrvatske vojske obilježio u srijedu kada je pravi datum 28. svibnja, i je li namjera bila da se ne susretne s predsjednikom Milanovićem. Plenković to negira, a kaže otvaranje objekta 'Vukovar' je ranije planirao. Za kraj nam je otkrio i dolaze li do njega sadržaji novinarskih grupa od visokih novinarskih izvora kao što je to slučaj s ministrom energetike i zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem:

 

 

 

"Meni ne. To znaju svi novinari. Neka vam bilo tko kaže s kim ja to imam komunikaciju''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam