Menu

Psihologinja Granić za MS: Treba zadržati nastavu u školama koliko god je moguće

ZAGREB - Panedmija koronavirusa ne ostavlja samo fizičke posljedice. Kod mnogih će ostaviti ili već ostavlja psihičke posljedice. O tom drugom, ne manje važnom aspektu u Intervjuu tjedna Media servisa razgovarali smo s psihologinjom i savjetnicom u Udruzi Pragma Marijom Granić.

Preživjeli smo jedan lockdown, od sutra krećemo u blažu verziju, odnosno na snagu stupaju nove strože mjere. Na pitanje kako će se gotovo mjesec dana djelomičnog zatvaranja odraziti na naše psihičko zdravlje, Granić je odgovorila:

"Kada smo izašli iz prvog lockdowna bili smo puni nade da se sve vraća na staro. Ponovni susret s tom vrstom traume je veliki udarac na psihičko zdravlje ljudi. Ova kriza zahtjeva veliku promjenu, ali je to dosta teško. Stoga pozivam sve da potraže podršku u okolini, jer će ova situacija ostaviti veliki trag na nama."

Mnogi se ipak ne odluče potražiti pomoć stručnjaka. Stoga psihologinja otkriva kako sami sebi najbolje možemo pomoći.

"Potičem ljude koji vole umjetnost da se s time zaokupe i da to iskoriste za neku vrstu ugode, kao što je pjevanje, sviranje ili fizička aktivnost između svoja četiri zida. Trudite se imati normalne obrasce spavanja, pravilno se hranite, pospremite krevet i spremite se kao da negdje idete."

Iako se za sada još nismo prebacili potpuno na online model izvođenja nastave, o tom se koraku sve češće raspravlja u javnosti. Psihologinja tvrdi da treba zadržati nastavu u školama koliko god je to moguće:

"Online nastava je bila rješenje jedan kraći period, ali smatram da je dobro ustrajati u nastavi uživo, jer je djeci bitna interakcija, za jezični razvoj i sve njihove socijalne vještine koje su još uvijek u razvoju."

Granić se osvrnula i na svakodnevno izvještavanje o brojkama novozaraženih i umrlih.

"Ako uzmete u obzir da svaki dan čujemo negativne informacije, a skloniji smo ponekad misliti negativno, to je neka vrsta zastrašivanja, a opet je važno biti informiran. Moramo znati da situacija nije baš bezazlena, kao što smo mislili. Svakako treba napominjati kakvo je stanje po pitanju koronavirusa, ali spomenuti da imamo i izlječenje, koji su uspjeli prevladati simptome. Malo izbalansirati tu pozitivu i negativu."

Ipak, naša starija populacija je najviše pogođena ovom pandemijom. Osim što spadaju u najugroženiju skupinu u društvu, ostaju izolirani od straha da ih se ne zarazi. Stoga naša sugovornica sugerira kako pomoći starijima u očuvanju njihovog psihičkog i mentalnog zdravlja.

"Ja bi potaknula one koji rade sa starijima da ih približe novim tehnologijama, da postanu povezani sa svojim najbližima. Isto tako potičem sve koji su svirali i pjevali ili izvodili nešto da nasmiju starije sugrađane, da to nastave čini i dalje, da im pomognu."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam