×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2044

Menu

Dvojica očeva kreću u akciju kampiranja ispred Klaićeve: 15 minuta s djecom nije dovoljno!

ZAGREB - Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš od sutra kreću u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb. Smatraju kako je nedopustivo da mali pacijenti budu odvojeni od svojih roditelja, te pozivaju sve koji mogu da im se pridruže, objasnio je za Media servis Ivan Pokupec:

"Mi tamo namjeravamo biti bez prestanka od sutra u 11 sve dok ne dobijemo obavijest da je ministar Beroš poslao dopis ravnateljima svih zdravstvenih institucija, u kojem vrlo jasno propisuje pod kojim uvjetima će omogućiti boravak najužih članova obitelji s pacijentima, bilo da se radi o maloj djeci, starcima ili osobama s invaliditetom."

Do suradnje dvojice očeva došlo je slučajno. Ivan Pokupec još prije mjesec dana objavio je na Facebooku video u kojem progovara o osobnom iskustvo dok mu je dijete bilo na jedinici intenzivnog liječenja. Roberto Mateš početkom kolovoza kampirao je ispred bolnice u Pakracu, nakon što mu je sin zbog visoke temperature završio na liječenju. Njegova supruga tada je kontaktirala Ivana Pokupca i zamolila ga za podršku. Iako su im sada djeca kod kuće, očevi su zaključili da priča tu ne smije stati.

"Moram reći da je ova inicijativa Robertova ideja i jaka želja da, nakon što je njegovo dijete došlo kući, nastavi s akcijom jer sada zna iz prve ruke što prolazi roditelj u toj situaciji i što prolazi dijete. Moje dijete je također kod kuće, nemamo već neko vrijeme većih zdravstvenih problema, ali dobro znamo što znači prisutnost roditelja za dijete u bolnici."

Iako mu je dijete na liječenju bilo u vremenu prije epidemije, zna koliko mališanima nedostaju tata i mama.

"Svakodnevno smo gledali te prizore gdje djeca plaču za roditeljima, zapomažu, traže mamu i tatu. I u tim normalnim okolnostima smo mogli posvjedočiti koja je to trauma za dijete, a pogotovo sada kada su na snazi restriktivne mjere."

​Tata Ivan svjestan je da zbog koronavirusa moraju postojati epidemiološke mjere, ali u razgovoru za Media servis napominje da praksa 15-minutnih posjeta nije dovoljna te da nije ujednačena u svim bolnicama.

"Trenutno imate kaotičnu situaciju, recimo u bolnici na Kantridi su manje-više posjete najnormalnije dopuštene, dok su u Zadru sulude restrikcije. Vlada kaos u kojem se ne zna tko pije, tko plaća."

Tate pozivaju sve koji mogu da im se pridruže u kampiranju, a u tome imaju i podršku supruga.

"Bogu hvala, bez naših supruga ništa. Imat ćemo samo najosnovnije sa sobom, nadajući se da se to neće pretvoriti u višednevnu inicijativu, ali spremni smo i na to. Imat ćemo sjenu, vode, nešto hrane i jednostavno želimo napraviti pritisak koji su, po nama, trebale napraviti institucije i udruge, ali pošto je to izostalo, onda će to dva tate napraviti."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam