Menu

HEP iz dobiti u 2020. godini u Državni proračun uplatio 840,6 milijuna kuna

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda d.d. (HEP d.d.) danas je na temelju odluke Skupštine Društva o raspodjeli ostvarene dobiti u 2020. godini, izvršila isplatu u korist Državnog proračuna u iznosu od 840.621.514,80 kuna. Odluka o isplati donesena je u skladu s Odlukom Vlade RH o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava u državnom vlasništvu u Državni proračun Republike Hrvatske, objavili su iz HEP - a u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:
"HEP d.d. je unatoč nepovoljnim poslovnim okolnostima u 2020. godini ostvario dobit u iznosu od 1.401.035.858 kuna. Na temelju odluke Skupštine, za zakonske rezerve koristit će se 70.051.792,90 kuna, zadržana dobit iznosi 490.362.550,30 kuna, a 840.621.514,80 kuna iznosi isplata u korist Državnog proračuna.

“U izazovnim gospodarskim okolnostima na nacionalnoj i globalnoj razini, zadovoljni smo financijskim rezultatom koji nam je omogućio ovu uplatu u Državni proračun. Tu smo obvezu predvidjeli prilikom donošenja plana investicija za 2021. godinu tako da isplata dijela dobiti ne utječe na financijski položaj i realizaciju investicija Hrvatske elektroprivrede. Svjesni smo svoje uloge jednog od najvećih investitora u Hrvatskoj i pokretača gospodarstva, zbog čega nastavljamo s realizacijom plana investicija i ulaganjima u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta. Time ćemo nastaviti pružati potporu Vladi RH u stvaranju uvjeta za nastavak oporavka hrvatskog gospodarstva”, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Od investicija koje se realiziraju u 2021. godini ističu se Hidroenergetski projekt Kosinj, koji je Vlada RH u srpnju proglasila strateškim investicijskim projektom i koji s Hidroelektranom Senj 2 čini najveći projekt HEP-a u samostalnoj Hrvatskoj investicijske vrijednosti 3,4 milijarde kuna i s 412 MW nove snage u sustavu, zatim novi kombi-kogeneracijski blok u Elektrani-toplani Zagreb, vrijedan 900 milijuna kuna, nastavak ciklusa rekonstrukcije i revitalizacije 12 hidroelektrana u ukupnoj vrijednosti od 3,9 milijardi kuna, nastavak projekta revitalizacije vrelovodnog sustava u Zagrebu (2021.-2023.) vrijednog 700 milijuna kuna, nastavak provedbe pilot projekta uvođenja naprednih mreža, vrijednog 177 milijuna kuna te dovršetak prvog ciklusa izgradnje sedam sunčanih elektrana ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna. Za financiranje navedenih i ostalih investicijskih projekata, osim vlastitih sredstava, HEP uspješno koristi i ostale izvore financiranja, među kojima se ističe sufinanciranje sredstvima iz EU fondova, a s čime će nastaviti i ubuduće.

Dodatna potvrda kvalitetnog upravljanja ukupnim poslovanjem HEP grupe i visoke razine ostvarenih financijskih pokazatelja u 2020. godini, a koji su omogućili isplatu 840,6 milijuna kuna u Državni proračun, jučer je za Hrvatsku elektroprivredu d.d. stigla u vidu nagrade FINA-e Zlatna bilanca u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom i parom."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam