Menu

Plenković: Rekordan rast BDP-a rezultat agilnosti hrvatskih gospodarstvenika i mjera Vlade

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković komentirao je rast hrvatskog gospodarstva u 2021. godini. Prema prvoj procjeni, godišnji bruto domaći proizvod realno je veći za 10,4% u odnosu na 2020. godinu, objavio je Državni zavod za statistiku. Priopćenje Vlade RH prenosimo u cijelosti:
"Podaci DZS-a potvrđuju da su se ostvarile procjene Vlade i Europske komisije o snažnom godišnjem rastu BDP-a Hrvatske u 2021. U prošloj godini stopa rasta za cijelu godinu iznosi rekordnih 10,4%! Predsjednik Vlade Andrej Plenković tom prigodom ističe da će Hrvatska, prema za sada dostupnim podacima Eurostata (za 21 članicu EU), biti među prvim zemljama po rastu BDP-a, zahvalivši hrvatskim gospodarstvenicima koji su svojom aktivnošću pridonijeli brzom oporavku od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Nedavne procjene Europske komisije pokazale su da bi Hrvatska u razdoblju od 2021. do 2023. trebala imati drugu najveću prosječnu stopu rasta (6,1%) među članicama EU, odmah nakon Irske.

,,Hrvatsko gospodarstvo nadmašilo je razinu pretkrizne 2019. Uz snažne mjere Vlade, očuvana su radna mjesta i pružena je ruka privatnom sektoru da prebrodimo krizu koja je prijetila ugrozi egzistencije brojnih hrvatskih obitelji i poduzeća. Provedbom reformi i korištenjem osiguranih europskih sredstava usmjereni smo na daljnje ubrzanje rasta gospodarstva, a ulazak u schengenski prostor i europodručje strateški mijenjaju položaj i utjecaj Hrvatske na europskoj i globalnoj karti”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Suočeni s rastom cijena energenata i drugim izazovima, Plenković je kazao da će Vlada kao i dosad pravovremeno reagirati i adekvatnim mjerama štititi hrvatsko gospodarstvo i građane, što je i najavljeno prigodom predstavljanja paketa mjera u vrijednosti 4,8 milijarde kuna. Utjecaj na rast BDP-a u Hrvatskoj u prošloj godini imali su izvoz usluga i roba, izvrsna turistička sezona, rast industrijske proizvodnje, osobna potrošnja i investicije. I u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu nastavljen je snažan rast BDP-a na godišnjoj razini od 9,7%, dvostruko veći od stope rasta na razini EU (4,8%). BDP za 2021. premašio je realnu razinu iz 2019. za 1,5%, što je potvrda dobrih trendova u gospodarstvu i potpunog oporavka nakon COVID-19 krize."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam