Menu

Građani uz Tonija Miluna saznali kako se nositi s inflacijom i pripremiti se za recesiju

ZAGREB - Održana je "Prva konferencija financijske pismenosti Toni Milun" koja je okupila 50 predavača i panelista te privukla više od 750 sudionika. Kako se ponašati u recesiji, kako izbjeći ovrhu, kako uštedjeti, povisiti plaću i investirati - sve se to moglo čuti u Algebri i Laubi.
Jučer je u prepunim dvoranama Visokog učilišta Algebra i dvorani Laube, održana “Prva konferencija financijske pismenosti Toni Milun”. Na više od trideset panela, radionica i predavanja, građani, studenti i poduzetnici mogli su čuti i naučiti mnogo o aktualnim temama poput uvođenja eura, kako se nositi s inflacijom, a kako s recesijom. Na to pitanje u svojem predavanju “Što će nam donijeti recesija i kako je spremnije dočekati?“ odgovorio je ekonomski analitičar dr. sc. Vuk Vuković i tom prilikom izjavio:

“Puno indikatora ukazuje da nam je recesija pred vratima. Vidimo da inflacija smanjuje raspoložive dohotke, ljudi manje troše, firme manje zarađuju. Središnje banke moraju dizati kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, što dodatno pojačava recesijske sile. Zaduživanje je skuplje, manje je novca u ekonomiji, manje kredita za građane i firme, potrošnja pada, nove narudžbe padaju, a uskoro će nažalost i rasti nezaposlenost. To je ciklično ponašanje ekonomije koje se događa kad god središnje banke dižu kamatne stope. U Hrvatskoj imamo sreću da ulazimo u euro od iduće godine i učinak ne bi trebao biti toliko snažan jer su naše domaće kamate ionako veće od europskih. Osjetit ćemo krizu svakako, jer i mi imamo svojih domaćih nestabilnosti i ovisnosti, ali ne bi trebala biti snažna kao ona nakon 2008. godine. Ponajviše jer je bankarski sektor u puno boljem stanju. Kako se tome svemu postaviti kao investitor? Ovisno o sklonosti riziku, no još nije vrijeme za povratak u dionice. Treba pričekati signale promjene monetarne politike za takvo nešto.“

Posebno su pogođeni i inflacijom i recesijom oni građani koji već imaju ovrhe. Panel ”Kako se riješiti ovrhe?“ bio je besplatan za građane. Prema podacima FINA-e, broj osoba koje su pod ovrhom u Hrvatskoj je u opadanju iz godine u godinu.

„Podizanje financijske pismenosti i pružanje individualne savjetodavne pomoći građanima s financijskim poteškoćama dobar je i nužan model, posebno onima koji su uslijed prezaduženosti i ovrha izgubili financijsku neovisnost. FINA je s udrugom Padobran pokrenula projekt "Skok iz duga" kojemu je cilj besplatno educirati građane o izlasku iz duga, a educirani Finini stručnjaci provodit će savjetovanje u šest gradova Hrvatske. Iako je efikasnost sustava provedbe ovrhe iznimno važna, važno je i educirati građane o upravljanju vlastitim budžetom te o mogućnostima uslijed ovrhe. Također, iznimno je važno i raditi na tome da cijeli proces bude što manje otegotan za ovršenika te voditi računa o njegovim socijalnim okolnostima i zaštiti njegova dostojanstva.“ rekla je Vinka Ilak, članice Uprave FINA-e.

Ono što je zanimalo sve okupljene je odgovor na pitanje: “Kako izbjeći ovrhu?”, na što je odvjetnik Petar Petrić dao odgovor:

"Sporazumom ili dugoročnom otplatom duga, ako se dužnik javi putem adrese koja je prijavljena. Iz tog razloga svi bi trebali obnavljati svoje osobne podatke odnosno kontakt i adrese jer u slučaju da dužnik ima navedenu krivu adresu postoji mogućnost da nije upućen u svoj slučaj ovrhe, a tako najčešće i dolazi do problema."

Do problema nas ne bi trebao dovesti euro, na nama je samo da mu se prilagodimo. O tome se razgovaralo na panelu “Bye, bye kuna, euro is here!“, a iz jedne od vodećih hrvatskih banaka, Petra Bašić Jantolić, za što lakše snalaženje s eurom, građanima je savjetovala tri stvari:

1. što prije prebaciti na svoje račune one kune koje doma imamo "u jastučnicama" jer će se automatski konvertirati u noći s 31.12.2022. na 01.01.2023.

2. koristiti aplikacije za mobilno bankarstvo kako bi imali u svakom trenutku sve podatke i informacije o konverziji

3. prebaciti se iz gotovinskog plaćanja na kartično plaćanje.

Savjeta je bilo još mnogo - za uštedu, financiranje, investiranje, bolje raspolaganje novcem. A Toni Milun je posjetitelje konferencije naučio pet principa financijske pismenosti:

1. Zbog visoke inflacije mnogi trenutno nisu u situaciji investirati. Ali i ova će kriza proći, poput svih kriza do sada. Čim ti se ukaže prilika primijeni pravilo - prvo plati budućem sebi. Ako budeš čekao da ti nešto ostane sa strane, nećeš nikad dočekati. Uvijek će biti nešto važnije za kupiti.

2. Postavi cilj i plan u ovisnosti o cilju. Netko tko ulaže za kupovinu automobila neće ulagati na isti način kao i netko za mirovinu ili za kupovinu stana.

3. Diverzifikacija. Uloži u različite imovinske klase: nikako ne sve u nekretnine, jer vidjeli smo, primjerice, što se dogodilo s potresom i koronom u Zagrebu.

4. Pasivno ulaži, poput ulaganja u cijelo svjetsko tržište kroz ETF-ove, najbolje trajnim nalogom.

5. Štedi na dulji rok. Na kraći rok se može dogoditi pad i gubitak, ali na duži povijest je pokazala da se ulaganje itekako isplati.

Na kraju prve Konferencije financijske pismenosti koja je okupila preko 750 sudionika, Toni Milun podijelio je svoje dojmove:

“Iznimno sam sretan što su posjetitelji bili jako zadovoljni, imali su priliku vidjeti kako trošiti manje, kako zarađivati više i potom kako tu razliku pametno investirati. Ova konferencija je bila ostvarenje mog sna, ali sanjam ja i dalje. Zajedno s mojim timom, imam u pripremi još brojne projekte, dio kojih su i ovakve konferencije po cijeloj Hrvatskoj.“

​Sljedeće godine građani drugih gradova u Hrvatskoj, također će moći čuti i učiti o financijskoj pismenosti uživo. Stoga pratite web stranicu i društvene mreže (YouTube, Twitter, Facebook) Tonija Miluna jer ovo je tek početak.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam