Menu

Horváth: Auto industrija profitira od visokih cijena automobila, u 2023. se očekuje povećanje prodaje

ZAGREB - Automobilska industrija optimistično gleda prema nadolazećoj 2023. godini, u kojoj očekuju značajan rast prodaje. Top menadžeri iz ovog sektora procjenjuju da će rast prodaje u narednoj godini biti viši od prosjeka ostalih industrija i kretat će se oko 7,5 posto, pokazalo je istraživanje nezavisne konzultantske kuće Horváth, koje je provedeno u 18 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku.
"Optimistični smo zbog visoke potražnje za svim vrstama vozila, i novim i rabljenim, i ukoliko se uska grla u dobavnim lancima smanje, realno je očekivati visok rast prodaje u idućoj 2023. godini od 7,5 posto. Međutim, bez obzira na sve poteškoće, proizvođači vozila i ove godine ostvaruju visok profit zbog viših prodajnih cijena.’’, izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Automobilska industrija ubrzano se oporavila nakon pandemije, pa je već 2021. godine zabilježen iznadprosječni rast prodaje od 15,5 posto. Nastavak takvog strelovitog rasta onemogućili su problemi u dobavnim lancima, no povećanje cijena automobila omogućilo je industriji relativno lagodnu poziciju.

‘’Nedostak materijala, posebno poluvodiča negativno utječe na prodaju, pa se u ovoj godini očekuje rast prodaje od tek 5 posto, što je osjetno niže u odnosu na ostale industrijske sektore.”, istaknula je Maria Boldor.

Zbog svega optimizacija troškova, ali i prihoda ostaje visoko na listi prioriteta menadžera u automobilskoj industriji, koji nastavljaju ubrzani rad na digitalnoj transformaciji, ekološkoj održivosti i e-mobilnosti.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam