Menu

Započelo održavanje trodnevne manifestacije Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju

KRAPINA - Prvi Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa financiranog iz Europskog socijalnog fonda visoko su podigli ljestvicu očekivanja od narednih aktivnosti projekta.
Manifestacija je okupila mlade i iskusne profesionalce, OPG-ove, proizvođače, inozemne i domaće chefove i učenike strukovnih škola, mentore i profesore te potaknula međusobno umrežavanje, mnoge poslovne suradnje, ali kroz panele prikazala i kvalitetne primjere iz prakse o održivom turizmu, a sve to potvrđuje prepuna dvorana kongresnog centra Termi Tuhelj.

U organizaciji Srednje škole Zabok - Regionalnog centra kompetentnosti Dani turizma i ugostiteljstva bili su prilika za upoznavanje turističke ponude, edukacije o trendovima, stručne radionice i natjecanja. Izniman interes poduzetnika iz turističkog i ugostiteljskog sektora za sudjelovanje na turističkoj burzi, visoko kvalitetne enogastronomske radionice, odlična prezentacija preko 20 OPG-ova iz sjeverozapadne Hrvatske te brojni posjetitelji iz sektora turizma i ugostiteljstva potvrda su odličnog početka prvih Dana turizma i ugostiteljstva u Zagorju.

Manifestaciju je otvorila Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta RH, a uzvanicima su se obratili Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka, Mladen Hercigonja, načelnik Općine Tuhelj, i Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, dok je projekt ReCeZa predstavila Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

„Veseli nas činjenica da je ove godine upisan značajno veći broj učenika u zanimanja za ugostiteljstvo i turizam. Ministarstvo zajedno sa sektorom ulaže značajne napore kako bi ukupni uvjeti rada u turizmu i ugostiteljstvu bili što bolji. Učenici su prepoznali gotovo sigurno zaposlenje nakon završetka takvog obrazovnog programa. Povećane su potrebe za profesionalcima u turizmu, imamo sve veći broj objekata u kategoriji četiri i pet zvjezdica. U tom kontekstu centri kompetentnosti su nužnost kako bismo mogli održati visoki standardi“, istaknula je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Trodnevna manifestacija započela je u utorak 27. rujna stručnim gastronomskim i vinskim radionicama, a traje do četvrtka 29. rujna kad se održava međunarodno natjecanje učenika strukovnih škola te natjecanje pod vodstvom chefa Tomislava Špičeka.

"Danas predstavljamo jednu lijepu priču koja će nas pratiti godinama jer u sustavu obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu od onog trenutka kad se Centar otvori ništa više neće biti isto. Ovim ćemo projektom prije svega poboljšati uvjete rada Srednje škole Zabok, ali ćemo napraviti jedan iskorak i to u smjeru cjeloživotnog osiguranja.“, rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Prvi sajam turizma sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u organizaciji Srednje škole Zabok koja je zbog svoje izvrsnosti osigurala status regionalnog centra kompetentnosti, a djeluje na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te grada Zagreba.

Prvi naš sajam vrlo je važan za daljnje projektne aktivnosti i razvoj centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu. Kad se naš centar izgradi te aktivnosti će se moći i proširiti. Moći ćemo uz redovno obrazovanje učenika pružati našim mentorima i poslodavcima predavanja i radionice najboljih stručnjaka s područje turizma i ugostiteljstva što će pridonijeti kvaliteti turističke ponude - ne samo naše županije, nego i cijele regije“, istaknula je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Dani turizma i ugostiteljstva okupili su preko 20 OPG-ova sjeverozapadne Hrvatske koji su predstavili svoje proizvode:

„Naš dugoročni cilj je ne samo povezati učenike, obrazovne institucije, djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu i njihove poslodavce, nego povezati se s OPG-ovima i to ne samo danas i na sličnim događajima koje ćemo organizirati, nego i po završetku projekta kad će biti formirana nova platforma koja će biti HUB poslovnih susreta za sve aktere u turizmu“ izjavila je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Natjecanja učenika, okrugli stolovi, predavanja i radionice za profesionalce, strukovne nastavnike i učenike srednjih škola upotpunili su prve Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju koji se održavaju u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok financiranom iz Europskog socijalnog fonda.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam