Menu

Voditeljica HUP Radne skupine za MS: Prioritet je ravnoteža između obaveza i investicija u kibernetičku sigurnost

ZAGREB - U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih kibernetičkih napada na razne sustave koji su nam ukazali na našu ranjivost. Hrvatska je novi Zakon o kibernetičkoj sigurnosti dobila u veljači ove godine, a trenutno se razrađuju podzakonski akti koji će definirati konkretne zahtjeve u kontekstu jačanja kibernetičke sigurnosti za privatni i javni sektor. O ovoj se temi govorilo na na konferenciji HUP-ICT-a koja je okupila preko 200 poduzetnika te predstavnike SOA-e, HNB-a, HANFA-e, HAKOM-a i mnoge druge. Glavni cilj konferencije je predstaviti regulatorni okvir te buduće podzakonske akte za Media servis je pojasnila voditeljica HUP RS za kibernetičku sigurnost Martina Dragičević:

"I zadnje, ali ne manje važno - rješenja koje hrvatski poduzetnici nude drugim poduzetnicima u smislu podizanja razine kibernetičke sigurnosti u njihovim poslovnim procesima i što će im naravno olakšati da implementiraju obaveze. Govorimo o proizvodima koji su konkurentni ne samo na razini Hrvatske nego i na globalnoj razini."

Novi Zakon je usvojio glavne smjernice i obveze NIS2 EU Direktive.

"A sad novom direktivom, odnosno našim nacionalnom zakonom kojim je transportirana direktiva povećava se broj sektora sa sedam na 19, povećava se i opseg obaveza zato što sad obaveze koje se tiču kibernetičke sigurnosti obuhvaćaju cjelokupni poslovni proces poduzetnika i mjere se dijele na mjere prevencije znači mjere da do kibernetičkih napada ne dođe i na mjere izvještavanja odnosno aktivnosti koje se događaju nakon što se kibernetički napad dogodi."

Najvažnije je osigurati ravnotežu između novih obaveza za poduzetnike i potrebnih investicija u jačanje kibernetičke sigurnosti.

"To je prioritet upravo iz razloga da Zakon o kibernetičkoj sigurnosti ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru i kako bismo dostigli određenu razinu sigurnosti koja je svima nužna i koju EU i Hrvatska kao država propagira. Tako da se nadamo i zato jesmo u međuresornoj radnoj skupini koju vodi SOA da će se postići upravo to razumijevanje u implementacijskom procesu mjera i opsegu mjera koje određeni poduzetnici trebaju implementirati da im se ostavi određeno vrijeme da postepeno implementiraju određene obaveze."

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber kaže da usporedno s rastom digitalizacije našeg gospodarstva raste i potreba za ulaganjima u kibernetičku sigurnost:

"U modernoj ekonomiji sigurnost u digitalnom prostoru je naravno preduvjet konkurentnosti i uspješnog poslovanja. Sigurna digitalna infrastruktura, pogotovo ona kritična za biznise, ali i za cjelokupno društvo sve više postaje preduvjet kvalitetnog okruženja za poslovanje, ali i za cijeli naš život."

Weber je istaknula da su štete u kibernetičkom prostoru sve češće:

"Rezultat je naravno šteta za onog napadnutog, ali je ona i mnogo šira jer umjesto rasta povjerenja građana u digitalne usluge može doći do nepovjerenja i do izbjegavanja njihovog korištenja. I zato upravo implementacija i to kvalitetna implementacija EU direktive kroz domaći zakon o kibernetičkoj sigurnosti i naravno kroz podzakonske akte koji su trenutno u procesu izrade, a sve s ciljem jačanja kibernetičke sigurnosti, sve to je od iznimne važnosti za nas i za naše članove."

Pohvalila je i suradnju s Vladom i brojnim institucijama.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam