Menu

Stipić za MS o prosvjedu sindikata Preporod: Ovo je upozorenje, idući korak su autobusi puni prosvjetara

ZAGREB - Nova školska godina traje, a stari problemi dijela nezadovoljnih prosvjetara i dalje su tu. Dok je jedan dio sindikata dobio termin za sastanak s Ministarstvom obrazovanja, sindikat Preporod kreće s prosvjednim akcijama. "Ovo je tek upozorenje. Pregovori oko granskih kolektivnih ugovora moraju odmah krenuti. Ako se to ne dogodi, ponovno će prepuni autobusi prosvjetara pokazati našu snagu vladajućima", poručio je u Intervjuu tjedna Media servisa Željko Stipić. Razgovor je vodio Sven Tubak.

​Početkom tjedna Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i sindikat Preporod najavili su prosvjedne akcije ispred Ministarstva obrazovanja ukoliko im resorni ministar Radovan Fuchs ne ponudi termin za nastavak pregovora o granskom kolektivnom ugovoru. I dok je jedan sindikat dobio poziv i neće prosvjedovati, predsjednik sindikata Preporod, drugog najbrojnijeg sindikata javnih službi, Željko Stipić u Intervjuu tjedna Media servisa poručuje:

"Očito se netko u Ministarstvu obrazovanja odlučio inatiti pa će prosvjeda ipak biti. Znači mi nismo dobili nikakav poziv iako smo ga očekivali i odmah želim otkloniti nedoumice jer smo zasuti mailovima - što ako danas nešto stigne? Može doći danas što god hoće, dakle, ovaj Sindikat i naši članovi imaju povijest i dignitet i mi si nećemo dopustiti da nas se zove pet do dvanaest."

Stotinjak povjerenika će tako doći sutra u 10.30 sati ispred ministarstva, a Stipić je istaknuo što žele:

"Mi ćemo još jednom s tog prosvjeda zatražiti da ti pregovori krenu odmah! Dugo se to odugovlači, punih 30 mjeseci smo mi praktično bez kolektivnog ugovora, odnosno u produženoj primjeni. Ne radi se o bilo kakvim ugovorima, to su ugovori -osnovnoškolski i srednjoškolski. Prvi se odnosi na više od 40 tisuća radnika, a drugi se odnosi na više od 20 tisuća radnika."

"Ovo je samo prosvjed upozorenja - prosvjed ograničenog dometa", kaže predsjednik sindikata Preporod.

"Bit će vrlo jasne poruke na našim transparentima, bit će govornici koji neće biti samo iz naših redova nego smo doveli malo i sa strane koji nam pružaju podršku i mi očekujemo nakon toga da ćemo dobiti datum početka pregovora. Ukoliko se to ne dogodi - ti povjerenici imaju podružnice. Onda će drugi korak biti dakle da mi uputimo poziv i članovima. Opet ćemo mi to prvo napraviti u Zagrebu ili možda u okolici, a onda ako i to ne bude dovoljno - postoji i autobusni sindikalizam!"

Iako žele pregovore završiti što prije, Stipić ističe da je Vlada neodgovorna.

"Da premijer želi on bi vrlo lako doveo u red svog ministra kome se možda ne radi posao koji mora raditi."

Stipić pojašnjava da njegov sindikat ne traži ništa što njima ne pripada jer je kolektivni ugovor najvažniji dokument sindikalnog djelovanja.

"Nas stišće naše članstvo što je normalno. Zašto oni nas stišću? Pa zato što vi ne možete niti postojeća prava iz kolektivnog ugovora unaprijediti, niti možete nova ugovoriti bez pregovora. Znači, dok nema pregovora - sve ostaje isto. To možda odgovara Vladi, možda odgovara i nekim sindikatima, ali ovim sindikatima koji su na problem upozorili to nikako ne odgovara."

Već trideset mjeseci čekaju napredak u pregovorima, a novi granski kolektivni ugovor svima bi trebao biti cilj. Tim je dokumentom regulirano puno bitnih stvari:

"To vam je uvećanje plaće za otežane uvjete rada, tu je recimo mentorstvo na završnim ispitima, vrlo bitno nastavnicima koji rade u srednjim školama. Dakle, dodatak za rad s učenicima koji se školuju po prilagođenom programu. Tih je učenika sve više i više iz godine u godinu, tu su dodaci za rad u posebnim razrednim odjelima."

Tu je i nastava na daljinu, rad na velikim udaljenostima i mnogi drugi aspekti. Da ne vidi razlog za prosvjed i da je riječ o samopromociji u Intervjuu tjedna uoči početka školske godine rekao nam je upravo ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Što Stipić kaže na to?

"Ja bih mogao reći da sve što se radi u sindikatu jest neka vrsta promocije kao što i ministar sve što radi je neka vrsta promocije i njega osobno i njegove Vlade. Jedino ako ne radiš, onda se ne promoviraš. Možda bi oni to željeli, možda bi oni željeli to da sindikati ništa ne rade pa onda se ne bi ni promovirali. Prema tome, to je onako ispod pojasa."

"Komunikacija s resornim ministrom posljednjih se mjeseci ohladila i to zbog naših prosvjeda u veljači i ožujku, a položaj radnika u školama dodatno se otežao," nastavlja Stipić.

"Sve ove aktivnosti, sve ove akcije su odgovor na to i to ne treba uopće svoditi na to kako se ministar i ja gledamo. Njegovo je raditi svoj posao koji u ovom slučaju ne radi, a moje je raditi moj posao koji sigurno radim. Uostalom kad članstvo ne bude zadovoljno time kako ja to radim kao što će ministar frknuti jer će mu Andrej dati crveni karton, tako će i meni dati crveni karton."

Osim toga, Stipića zabrinjava i novi sustav ocjenjivanja učinkovitosti na poslu i odnos prema radu.

"To ocjenjivanje će dati jednu ovlast ravnateljima koju oni nikada nisu imali. Ne samo u pogledu toga da mogu utjecati na visinu nečije plaće nego što je još opasnije da se mogu zapravo riješiti radnika i to po vrlo jednostavnom postupku, čijim radom oni, po svojoj procjeni, nisu zadovoljni."

A to će dovesti do novih podjela među radnicima i dodvoravanja ravnateljima. S obzirom da je zakon donesen, kao i uredbe, Nezavisni sindikat znanosti i Sindikat Preporod iskoristit će posljednje što imaju na raspolaganju:

"A to je zapravo pokušati na Ustavnom sudu osporiti pojedine odredbe Zakona o plaćama. O tome ćemo sigurno više govoriti u idućih 15-ak dana jer je taj posao pri kraju. Tu je uspostavljena jedna vrlo kvalitetna suradnja sa profesorima Pravnog fakulteta u Zagrebu koji su zapravo se prihvatili toga posla i oni zapravo tu servisiraju nas sindikate, a sindikati će biti ti koji će to podnijeti."

Cijeli intervju možete pronaći na Youtube kanalu Media servisa.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam