Menu

Svjetski dan radija pod motom „Radio i mir“: Radijski djelatnici zagovaraju prevenciju sukoba

ZAGREB - Svjetski dan radija ove se godine obilježava u ozračju katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji, skore godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, ali i još jedne obljetnice proglašenja pandemije, kao i potresa u Gradu Zagrebu. Tim povodom predsjednica Udruge Hrvatski radijski forum Silvija Londero Šimleša uputila je prigodne poruke.
Sve su to događaji koji su zauvijek promijenili naše živote, ali i sudbine milijuna ljudi diljem svijeta. U informiranju javnosti radijske postaje oblikuju javno mnijenje i narativ koji može utjecati na društvenu dinamiku i procese donošenja odluka. Upravo zato je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana radija "Radio i mir", zagovarajući prevenciju sukoba i izgradnju mira.

Doprinos radijskog medija tržištu je nemjerljiv - kulturne i kreativne industrije su najbrže rastuće gospodarske grane u Europskoj uniji, a rastemo i dalje. Ono što je važno je da raste i broj slušatelja. Povećao se i broj radijskih konzumenata i korisnika, kako na FM-u, tako i na digitalnim platformama i društvenim mrežama. Izazovi poput brzine širenja informacija, lažnih vijesti te pojave novih audio platformi koje se žele nametnuti kao konkurencija radiju, mogu samo ojačati njegovu poziciju na medijskoj sceni i medijskom tržištu jer se zbog svih tih izazova neprestano trudimo biti bolji.

Radio je medij koje je jednostavno nezamjenjiv. Radio je brz medij, medij emocije, medij istine i dopire tamo gdje drugi mediji ne mogu. Radio je unatrag desetak godina bio i ostao medij kojemu se najviše vjeruje, medij povjerenja koje gradi, svojom vjerodostojnošću, zajedno sa svojom publikom. Iako je u eri digitalizacije, novih medija i komunikacijske revolucije bilo i pesimističkih predviđanja, pokazalo se da radio s vremenom sve više dobiva na važnosti jer se prilagođava trendovima, postaje multimedijalan i srce kreativne industrije. U prosjeku ga sluša 85% stanovništva u Europi, a prema istraživanju Eurobarometra i dalje je medij kojem se najviše vjeruje!

Uz čestitku svim našim kolegicama i kolegama, čestitke i zahvala i svima vama koji radio slušate svakoga dana! - poručila je Silvija Londero Šimleša, predsjednica HRF-a.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam