Menu

HOK o Poreznoj i paušalcima: Mnogi će morati zatvarati obrte

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora je prošli tjedan održala sastanak s Poreznom upravom na temu pokrenutih nadzora paušalnih obrta zbog primijećenih pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona, ali i na temu u međuvremenu donesenih prvih rješenja prema određenim paušalnim obrtima. Prenosimo priopćenje u cijelosti:

''Hrvatska obrtnička komora od samog početka najava nadzora od strane Porezne uprave: - ističe da su zakonske odredbe neprecizne i neodređene te stvaraju pravnu nesigurnost i nestimulativno okruženje za obavljanje djelatnosti u kojem obrtnik nikada nije siguran postupa li ispravno; - protivi se daljnjoj diskriminaciji obrta i obrtnika posebice jer se upravo obrt kao porezno najpogodniji gospodarski subjekt nametnuo kao izuzetno dobar izbor poduzetnika koji mudro ulazi u svijet poduzetništva sa što manjim troškovima.

Ovaj način poslovanja potaknuo je poduzetničku aktivnost što je dobro za cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske posebice one koji su radili u sivoj zoni da uđu u zonu legalnosti; - traži razlikovanje situacije onih koji su primorani odlukom poslodavca umjesto radnog odnosa poslovati kao obrt s bivšim poslodavcem kao isključivim klijentom - u takvim situacijama Hrvatska obrtnička komora smatra da ukoliko Porezna uprava utvrdi da se radi po primitku po osnovi radnog odnosa doprinose te pripadajući porez i prirez treba snositi poslodavac, kao i kod svakog drugog utvrđivanja primitka po osnovi radnog odnosa. Hrvatska obrtnička komora stoga je uputila pitanje hoće li se temeljem rješenja Porezne uprave aktivirati i tužbe priznavanja prava radnog odnosa.

Prva rješenja Porezne uprave prema paušalistima su počela stizati. Radi se o pozamašnim svotama koje obrtnici paušalisti moraju platiti, što će u većini slučajeva značiti i zatvaranje obrta. A ne smijemo zaboraviti da obrtnicu garantiraju i svojom imovinom, pa samo zatvaranje obrta niti nije jednostavna opcija''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam